Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Μειώνονται οι πιθανότητες να αναλάβει δράση η ΕΚΤ - Καταλυτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Wall Street Journal: Μειώνονται οι πιθανότητες να αναλάβει δράση η ΕΚΤ - Καταλυτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο στο 0,4% και παραμένει κάτω από τον στόχο για 2%
Η τύχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται τελικώς να αλλάζει, επισημαίνεται σε άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο γίνεται αναφορά στην ελαφρά αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,4% τον Οκτώβριο από το 0,3% τον Σεπτέμβριο, μια αύξηση που είναι μικρή, ενώ και ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, ωστόσο είναι κοντά στο 2%.
Ωστόσο, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να διαμορφώσει μια νέα τάση.
Για αρκετούς μήνες, ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν σε κατώτερα των προσδοκιών επίπεδα, όμως τώρα πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο η εικόνα θα αλλάξει, με τα στοιχεία για τον Οκτώβριο να επιτρέπουν αυτή την αισιοδοξία.
Είναι αλήθεια ότι τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό: οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, να υποχωρήσει απροσδόκητα από το 0,8% στο 0,7%.
Αναμφίβολα, ακόμη υπάρχουν λόγοι ο αποπληθωρισμός να θεωρείται ότι παραμένει μια απειλή, που όμως δεν φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί.
Κατά πρώτο λόγο, η πτώση του δομικού πληθωρισμού είναι μικρή: σύμφωνα με την Danske Bank τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 0,74% από 0,75%.
Παράλληλα, υπάρχει ένας μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των χωρών που έχουν αντέξει τα χειρότερα της κρίσης, όπως είναι η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, και εκείνων που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες έως τον Σεπτέμβριο στην πρώην ομάδα χωρών ήταν στο 1,63% έναντι μόλις 0,26% στην τελευταία, σύμφωνα με στοιχεία από την Crédit Agricole.
Αυτό καταδεικνύει ότι όντως η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την εξισορρόπηση.
Προ κρίσης, η Γερμανία διήνυσε μια περίοδο σχετικά χαμηλότερου πληθωρισμό, καθώς διεξήγαγε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όταν σε άλλες χώρες ήταν σαφώς πιο υψηλά τα ποσοστά.
Όμως πλέον η Γερμανία δεν αντισταθμίζει τον χαμηλό πληθωρισμό στη νότια Ευρώπη, ακόμη και αν το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα έχει πέσει κατακόρυφα.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της ανεργίας στη Γερμανία δημιουργεί μια αύξηση 0,3% του πληθωρισμού, έναντι 0,5% στην Ισπανία, 0,75% στην Ιταλία και τη Γαλλία, και 1,5% στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ από καιρό αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί και θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Η ελπίδα παραμένει ζωντανή ότι τελικά αυτό θα αποδειχθεί σωστό.
Επιπλέον, το ευρώ έχει αρχίσει και πάλι να υποχωρεί, κάτι στο οποίο βοήθησε η ανακοίνωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, FED, που ήταν ελαφρώς πιο επιθετική από ό, τι αναμενόταν, ότι θα σταματήσει το τρίτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν κάτι περισσότερο, πέρα από τις κινήσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης