Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Απομακρύνεται το σενάριο της αγοράς κρατικών ομoλόγων από ΕΚΤ

Goldman Sachs: Απομακρύνεται το σενάριο της αγοράς κρατικών ομoλόγων από ΕΚΤ
Το πολιτικό κόστος αιτιολογεί το γιατί η ΕΚΤ διστάζει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Την ικανότητα και τη θέληση της ΕΤΚ να προβεί στην ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων αμφισβητεί πλέον η Goldman Sachs, πραγματοποιώντας στροφή... 180 μοιρών!
Αν και αρχικώς, η αμερικανική τράπεζα θεωρούσε δεδομένη την αγορά κρατικών ομολόγων, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις την ανάγκασαν να αλλάξει πλεύση και να διατυπώσει μία σειρά εμφιβολιών σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το πολιτικό κόστος από την υιοθέτηση ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με τη σειρά του, συνεχίζει η Goldman Sachs, το αυξημένο πολιτικό κόστος αιτιολογεί το γιατί η ΕΚΤ διστάζει - σε τέτοιο βαθμό – να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Άλλωστε, η διστακτικότητα της ΕΚΤ έχει εγείρει σημαίνον προβληματισμό στη Goldman Sachs, η οποία φθάνει στο σημείο να εκτιμήσει πως «εάν η ΕΚΤ ήθελε να προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, θα το έκανε με μεγαλύτερη τόλμη και λιγότερη διστακτικότητα».
Συνεχίζοντας την ανάλυσή της, διατείνει πως καταλύτης για την οριστική απόφαση της ΕΚΤ θα διαδραματίσουν παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
«Εάν η ΕΚΤ επιθυμεί να δράσει, τότε πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον αυτούς τους δύο παράγοντες» καθιστά σαφές η αμερικανική τράπεζα.
«Τα μακροοικονομικά μεγέθη θα ορίσουν την τύχη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Δεδομένης της μειωμένης προθυμίας της ΕΚΤ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτείται μία σημαντική επιδείνωση των ευρωπαϊκών στοιχείων» διαμηνύει παράλληλα.
«Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να δικαιολογηθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων» εξηγεί καταλήγοντας η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης