Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Τα δύο σενάρια για την Ευρώπη - Τι θα συμβεί στις μετοχές εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Societe Generale: Τα δύο σενάρια για την Ευρώπη - Τι θα συμβεί στις μετοχές εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδα με την έγκριση του μηχανισμού στήριξης, η κρίση χρέους στην Ευρώπη παραμένει με την ευρωζώνη πλέον να αντιμετωπίζει δύο επιλογές: είτε να δώσει περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα είτε να προχωρήσει σε μίας μορφής ήπιας αναδιάρθρωσης. Έτσι ξεκινά η νέα ανάλυση της Societe Generale στην 28σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Equity Prism: Impact on Equities of a debt restructuring scenario (υπο το πρίσμα των μετοχών: ποιες μετοχές θα επηρεαστούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους).
Σύμφωνα με τη Societe Generale, εάν οι συνθήκες της αγοράς δε βελτιωθούν δραματικά, τότε η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα επιδεινώνεται συνεχώς. Αυτή η προοπτική αφήνει δύο επιλογές:
-Επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το κεντρικό σενάριο της SG είναι ένα νέο πακέτο 50-60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και μία μικρή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Πορτογαλίας
-Μικρή αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών χωρών. Αυτό είναι για την SG το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει μερικές πιθανότητες, αφού παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συμβεί ουκ ολίγες χρεοκοπίες ή αναδιαρθρώσεις χρεών. Άλλωστε στον παρακάτω πίνακα που παραθέτει η SG αποδεικνύεται του λόγου το αληθές:

Χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις στην Ευρώπη από την εποχή της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας

Έτος ανεξαρτησίας Συνολικές αναδιαρθρώσεις/χρεοκοπίες
Αυστρία 1282 7
Γαλλία 943 8
Γερμανία 1618 8
Ελλάδα 1829 5
Ουγγαρία 1918 7
Ιταλία 1569 1
Ολλανδία 1581 1
Πολωνία 1918 3
Πορτογαλία 1139 6
Ρουμανία 1878 3
Ρωσία 1457 5
Ισπανία 1476 13

Οι αγορές αν και έχουν προεξοφλήσει το σενάριο της χρεοκοπίας, δεν έχουν προετοιμαστεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (domino effect). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της GS, οι ευρωπαϊκές μετοχές πιθανόν να χάσουν το 50% των αποτιμήσεων τους σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αντίθετα, σε περίπτωση που συμβεί το πρώτο σενάριο, αναμένεται ο πανευρωπαϊκός συνθετικός δείκτης DJ Euro Stoxx 50 να φτάσει μέχρι τα μέσα του 2012 στις 3.100 μονάδες, ήτοι 8% υψηλότερα.
Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική, η SG επισημαίνει στους επενδυτές ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτές που θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη. Παράλληλα, οι κλάδοι της κατανάλωσης, αυτοί δηλαδή των τροφίμων και φαρμάκων θα δεχτούν τις συνέπειες, αν και σε περιορισμένο βαθμό σε σχέση με τους δύο πρώτους κλάδους. Αντίθετα, συστήνει στους επενδυτές να επιλέξουν εταιρείες που έχουν μικρότερη σύνδεση με το κρατικό χρέος, ισχυρές λογιστικές καταστάσεις και έκθεση σε ισχυρές αναδυόμενες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης