Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως η Ελλάδα εγκατέλειψε την έκδοση 7ετούς με 5%....και κατέληξε σε open credit line ή PCCL

Πως η Ελλάδα εγκατέλειψε την έκδοση 7ετούς με 5%....και κατέληξε σε open credit line ή PCCL
H Ελλάδα σχεδίαζε 7ετές ομόλογο και κατέληξε σε περισσότερο μνημόνιο....
Η απόλυτη ανατροπή σημειώθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να φύγει πρόωρα από τα μνημόνια και να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων.
Λόγω της δραματικής τροπής που έλαβε χώρα στις αγορές, η Ελλάδα κακώς κάκιστα ανακάλεσε το σχέδιο αποχώρησης από την Τρόικα και μαζί κατέρρευσε και το σχέδιο εξόδου στις αγορές με 7ετές ομόλογο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εκδώσει 7ετή κοινοπρακτική έκδοση με επιτόκιο περίπου  5% αλλά προφανώς μετά την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων, το σχέδιο αυτό κατέρρευσε.
Αντί για έξοδο από το μνημόνιο η Ελλάδα υπέστη ήττα από τις αγορές και υπέστη ήττα από την Τρόικα.
Αντί λοιπόν για έξοδο από το μνημόνιο η Ελλάδα πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και επιλέγει open credit line δηλαδή μια προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή PCCL που σημαίνει περισσότερο μνημόνιο και περισσότερη τρόικα.
Η Ελλάδα ηττήθηκε κατά τρόπο απόλυτο, ωστόσο όπως ορίζεται ρητώς όσες χώρες χρησιμοποιήσουν μηχανισμό προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής αυτομάτως τίθενται σε αυξημένη εποπτεία από την Τρόικα άρα η Τρόικα θα επανέλθει δυναμικότερα αφού οι έλεγχοι θα είναι μηνιαίοι.
Ο στόχος της προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής είναι να στηρίξει υγιείς πολιτικές και την πρόληψη καταστάσεων κρίσης, επιτρέποντας σε χώρες να  εξασφαλίσουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια του ESM του Μόνιμου Μηχανσιμού Στήριξης πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές.
Η προληπτική χρηματοδοτική βοήθεια αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις χώρες μέλη του ΕΜΣ των οποίων οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι υγιείς για να διατηρήσουν την συνεχή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας.

Τύποι προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής PLCC

1. Η οικονομική βοήθεια μπορεί να παρέχεται μέσω ενός Πιστωτικού ορίου (με PLCC) ή μέσω μιας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής χορηγώντας δάνειο.
Και οι δύο τύποι της πιστωτικής γραμμής πρέπει να έχουν μια αρχική περίοδο διαθεσιμότητας ενός έτους.

2. πρόσβαση σε ένα με PLCC θα πρέπει να βασίζονται σε προκαθορισμένα κριτήρια και περιορίζεται σε μέλη του ΕSM, όπου η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι κατά βάση υγιής.
Η συνολική εκτίμηση θα πρέπει να γίνεται σχετικά με το αν ο δυνητικός δικαιούχος μέλος του ΕSM πληροί τις προϋποθέσεις για ένα με PLCC, χρησιμοποιώντας ως βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
(α) Την τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Ένα μέλος του ESM στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε ένα με PLCC, με την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις και συστάσεις του Συμβουλίου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ομαλής και επιταχυνόμενης διόρθωση του υπερβολικού της ελλείμματος.
(β) Να είναι βιώσιμο το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
(γ) Τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών.
(δ) Ένα ιστορικό της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με λογικούς όρους.
(ε) Μια βιώσιμη εξωτερική θέση.
(στ) Επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων φερεγγυότητας που θα θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική αστάθεια για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ.

Άρθρο 5

Ενισχυμένη εποπτεία
1 Όταν σε μια χώρα χορηγείται  PLCC, υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής.
Ένα μέλος του ESM υπό ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, θα πρέπει....
α) Να αναφέρατε στον ESM με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και σχετική διαχείριση του κινδύνου, όπως είναι οι μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ταμειακό υπόλοιπο και άλλες βασικές πληροφορίες.
β) Να παρουσιάζει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα.
γ) Να διενεργεί, ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ή τις αναλύσεις ευαισθησίας που είναι απαραίτητο για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διάφορους μακροοικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
ε) Να διεξάγει έκθεση σχετικά με ένα ευρύ  έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Eurostat αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων που υποβάλλονται.
στ) Κατά περίπτωση, παρέχονται  πρόσθετες πληροφορίες για τους σκοπούς της παρακολούθησης της προόδου προς την κατεύθυνση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί, σε συνεργασία με την ΕΚΤ όπως απαιτείται και ενδεχομένως το ΔΝΤ τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος υπό επιτήρηση για να επαληθεύσει τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν. Γνωστοποιεί στον ESM, κάθε τρίμηνο, τα πορίσματά της στο Διοικητικό Συμβούλιο και αξιολογεί ιδίως αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Τρόικα και υιοθετήσει ένα πρόγραμμα προλητπικής χρηματοδοτικής συνδρομής....τότε η Τρόικα θα ξανάρθει στην Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή.
Η Τροίκα φεύγει στην Ελλάδα....αλλά επανέρχεται από την πίσω πόρτα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης