Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Aπειλεί με υποβάθμιση τον ESM η Fitch - Kινδυνεύει η άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ λόγω Γαλλίας

tags :
Aπειλεί με υποβάθμιση τον ESM η Fitch - Kινδυνεύει η άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ λόγω Γαλλίας
Η Fitch προχώρησε στην εν λόγω κίνηση, ως απόρροια της χθεσινής απόφασής της να θέσει σε Rating Watch Negative την αξιολόγηση ΑΑ+ της Γαλλίας
Mε υποβάθμιση προειδοποιεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τον ESM, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η Fitch αποφάσισε να θέσει σε Rating Watch Negative (καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές) την άριστη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση AAA για τον ESΜ.
Ταυτόχρονα ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση F1+ για τον ESM.
Σε Rating Watch Negative θέτει ο οίκος και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΑΑ+ του του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, του EFSF, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή του F1+.
Η Fitch προχώρησε στην εν λόγω κίνηση, ως απόρροια της χθεσινής απόφασής της να θέσει σε Rating Watch Negative την αξιολόγηση ΑΑ+ της Γαλλίας.
Η απόφαση για την αξιολόγηση του ESM και του EFSF θα γίνει γνωστή στις 12 Δεκεμβρίου 2014, την ίδια ημέρα που ο οίκος θα αποφανθεί και για την αξιολόγηση της Γαλλίας.
H απόφαση του οίκου αντανακλά τους εξής λόγους:
Οι αξιολογήσεις των ESM και EFSF θωρακίζονται από τη στήριξη που παράσχουν στους δύο αυτούς μηχανισμούς τα μέλη τους, ήτοι τα κράτη της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση υποβάθμισης της αξιολόγησης της Γαλλίας, θα αποδυναμωθεί η στήριξη που θα δύναται να παράσχει η χώρα στους μηχανισμούς.
Τότε θα ενισχυθούν οι φόβοι για την επάρκεια ή ανεπάρκεια χρηματοδότησης των μηχανισμών.
Η Fitch καθιστά σαφές πως αν υπάρξει υποβάθμιση της Γαλλίας θα είναι περιορισμένη, ήτοι θα είναι υποβάθμιση μόλις κατά μια βαθμίδα.
Επομένως ο αντίκτυπος στους μηχανισμούς θα είναι επίσης περιορισμένος.
Όπως εξηγεί η Fitch:
- Εάν η Γαλλία υποβαθμιστεί κατά μια βαθμίδα, τότε θα υποβαθμιστεί αυτόματα κατά μια βαθμίδα και η αξιολόγηση του ESM, σε ΑΑ+, από ΑΑΑ που είναι σήμερα.
- Εάν η Γαλλία υποβαθμιστεί κατά μια βαθμίδα, τότε θα υποβαθμιστεί αυτόματα κατά μια βαθμίδα και η αξιολόγηση του EFSF, σε ΑΑ, από ΑΑ+ που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης