Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Στα όρια μιας νέας ύφεσης παραπαίει η Ευρωζώνη - Μειώνεται η εμπιστοσύνη

Bank of America Merrill Lynch: Στα όρια μιας νέας ύφεσης παραπαίει η Ευρωζώνη - Μειώνεται η εμπιστοσύνη
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Bank of America Merrill Lynch για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι παραπαίει στα όρια μιας νέας ύφεσης.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ένα ανησυχητικά αδύναμο τόνο στην πορεία της οικονομίας, με τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, την παραγωγή και τις παραγγελίες, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.
Αν και δεν λείπουν οι εποχιακές στρεβλώσεις θα μπορούσαν να ευθύνονται για μέρος της επιβράδυνσης της οικονομίας, ωστόσο η πραγματική εικόνα είναι περισσότερο ανησυχητική.
Όμως, η απάντηση στην ερώτηση για το αν η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση δεν είναι ακόμη σαφής.
Η πρόβλεψη των υφέσεων σε πραγματικό χρόνο είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά οι ερευνητές της ΕΚΤ έχουν επεξεργαστεί ένα χρήσιμο εργαλείο.
Ο δείκτης Leading Indicator (ALI) της Ευρωζώνης, έναν φιλτραρισμένο σύνθετο δείκτη από εννέα κορυφαίους δείκτες, είναι σχεδιασμένος ώστε να δείχνει την οικονομική "στροφή" σε πραγματικό χρόνο.
Όπως φαίνεται και στο Διάγραμμα ο ALI δείχνει ότι ο κύκλος των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να έχει κορυφωθεί.





Μπορεί ακόμη να μην απαντά στο ερώτημα εάν βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά η εικόνα ταιριάζει με την άποψη της ΕΚΤ ότι η οικονομία «χάνει τη δυναμική της», τονίζει η Bank of America Merrill Lynch.
Σ΄αυτό δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι η επιβράδυνση της παραγωγής πιθανόν να συνεχίσει.
Μετά από όλα αυτά η Ευρώπη φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά τον κίνδυνο να επιστρέψει στην ύφεση σύντομα, καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης