Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το πολιτικό ρίσκο απειλεί την Ελλάδα - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών

Goldman Sachs: Το πολιτικό ρίσκο απειλεί την Ελλάδα - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών
Στο μακροοικονομικό πεδίο, η βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας είναι ορατή
Σε τροχιά ανάπτυξης εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, σε σημερινή έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο "Global Markets Daily: Greek Assets Decline Despite Positive Macro Trends".
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που διεφάνη για πρώτη φορά προοπτική για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών assets.
Από τότε, τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν και η ανάπτυξη επιστρέφει.
Πρόκειται για εξελίξεις εξαιρετικά θετικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα εφάρμοσε και κατά το τρέχον έτος, 2014 (μέχρι στιγμής), αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Οι βασικοί καταλύτες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι δύο:
1) Η ζήτηση για επενδύσεις επιστρέφει μετά από επτά χρόνια μηδενικής ανάπτυξης της ζήτησης (ήτοι από το 2007).
2) Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ισχυρή ώθηση στον εξαγωγικό κλάδο έδωσε η άνθιση του τουρισμού, που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές αγαθών, παρά την αναιμική ανάκαμψη του εν λόγω κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, όλες οι ενδείξεις προετοιμάζουν το έδαφος για περισσότερα θετικά οικονομικά στοιχεία, ενισχύοντας την πεποίθηση για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν την περαιτέρω ισχυροποίηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας:
- Από το 2015 και έπειτα η δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόζει η Ελλάδα θα χαλαρώσει περαιτέρω.
- Η ζήτηση σε επίπεδο οικονομίας αυξάνεται.
- Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests της ΕΚΤ. Στο θετικό κλίμα αναμένεται να συμβάλλουν και τα νέα μέτρα της ΕΚΤ περί αγορών καλυμμένων ομολόγων και ABS.
- H ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια, η Goldman Sachs, οι κίνδυνοι για τη χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της δημοσιονομικής προόδου, αλλά και της δομής που έχει πλέον το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας εμφανίζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δεν αποκλείεται, σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, να φτάσει ακόμη και το 8% του ΑΕΠ το 2014, όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Επίσης, η δομή του χρέους είναι τέτοια πλέον που μπορεί να δικαιολογήσει την εξυπηρέτησή του.

Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών βαραίνει τα ελληνικά assets
Όπως προειδοποιεί όμως στη συνέχεια η Goldman Sachs, παρά τις ισχυρά θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά απώλειες άνω του -23% από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου.
Κατά την ίδια περίοδο, την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων.
Η αδυναμία αυτή συνδέεται άμεσα με το πολιτικό ρίσκο που έκανε την επανεμφάνισή του στην Ελλάδα.
"Eμείς έχουμε προειδοποιήσει για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Και συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί έναντι του συγκεκριμένου κινδύνου", σχολιάζουν στη σημερινή έκθεσή τους οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Η κύρια ανησυχία για τους επενδυτές και τους παράγοντες της αγοράς είναι ο κίνδυνος "πολιτικής ασυνέχειας", σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, σε περίπτωση αδιεξόδου στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η Goldman Sachs, η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από μόνη της δεν είναι ικανή να ακυρώσει ή να αμαυρώσει τη μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Ωστόσο, εάν ο πολιτικός κίνδυνος μειώσει την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οδηγήσει σε πιθανή απόσυρση καταθέσεων, τότε θα πληγεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στον αντίποδα, η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενθαρρύνει το διάλογο για τον νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Η έκβαση της αναθεώρησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και η εξέλιξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους αποτελούν καταλύτες για την επόμενη μέρα της Ελλάδας" καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης