Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Πως το γερμανικό AfD μπλοκάρει τα σχέδια του M. Draghi για τη σωτηρία της Ευρωζώνης

Bloomberg: Πως το γερμανικό AfD μπλοκάρει τα σχέδια του M. Draghi για τη σωτηρία της Ευρωζώνης
Η αγορά κρατικών ομολόγων ίσως αποδεχθεί η πιο αμφιλεγόμενη κίνηση της ΕΚΤ…
Τη εξαιρετικά περίπλοκή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Mario Draghi επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο στέκεται ιδίως στις φωνές αντίδρασης του Βερολίνου και του Wolfgang Schaeuble.
Με τον M. Draghi να προκαλεί διάχυτη απαισιοδοξία στις αγορές, έπειτα από την - κατώτερη των προσδοκιών - ανακοίνωση των προγραμμάτων αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων, το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά πως η υπαναχώρηση του διοικητή της ΕΚΤ εδράζεται σε έναν και μοναδικό παράγοντα, τη Γερμανία!
Η ραγδαία αύξηση τις εκλογικής δύναμης των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως αυτό του AfD στη Γερμανία, έχουν υπονομεύσει σημαντικά το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων.
«Ο Μario Draghi επιθυμεί μία ΕΚΤ, η οποία θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, όπως και υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Όμως, η αντίθεση της Γερμανίας και η επερχόμενη καταιγίδα θέτει πάμπολλα εμπόδια στο εγχείρημα του» εξηγεί ο Anatoli Annenkov, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Societe Generale.
Η διαμάχη επισημαίνει το Bloomberg, γύρω από την αγορά κρατικών ομολόγων αναμένεται να φουντώσει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, όταν το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αποφανθεί επί της νομιμότητας του προγράμματος OMT της ΕΚΤ.
H Bundesbank έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες της επί του σχεδίου του M. Draghi, ενώ παρόμοια έχει πράξει και ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ifo.
Από την πλευρά του, το ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα AfD υποστηρίζει πως είναι προκλητικό η ΕΚΤ να μεταβιβάζει τον κίνδυνο των ευρωπαϊκών τραπεζών στους Γερμανούς φορολογούμενους, απορρίπτοντας ευθέως τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ.
Άλλωστε, όπως εύστοχα διαπιστώνει ο Marco Valli, επικεφαλής αναλυτής της UniCredit, η αγορά κρατικών ομολόγων ίσως αποδεχθεί η πιο αμφιλεγόμενη κίνηση της ΕΚΤ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης