Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Aσάφειες και ανεπάρκειες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 - Προς αναθεώρηση τα μακροοικονομικά μεγέθη

Πειραιώς: Aσάφειες και ανεπάρκειες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 - Προς αναθεώρηση τα μακροοικονομικά μεγέθη
Η υπέρβαση του στόχου κατά €866 εκατ. δίνει τη δυνατότητα διανομής κοινωνικού μερίσματος και το 2014, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο κείμενο του προσχεδίου
Σημαντικά προβλήματα και αβεβαιότητες παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση που πραγματοποίησε το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τρ. Πειραιώς.
Αναλύοντας η Πειραιώς το προσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, διαπιστώνει προβλήματα τόσο σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις, όσο και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναλυτικά:

Μακροοικονομικές προβλέψεις
Όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη βρίσκονται υπό καθεστώς αναθεώρησης καθώς στις 10 Οκτωβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα νέα ετήσια στοιχεία του ΑΕΠ έως το 2013 και σε μεταγενέστερο χρόνο θα αναθεωρηθούν και τα αντίστοιχα τριμηνιαία μεγέθη.
Ακόμα και με τα διαθέσιμα στοιχεία η σύγκριση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού για το 2015 γίνεται με τις περσινές προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014 π.χ. για αύξηση των επενδύσεων από το 5,3% το 2014 στο 11,7% το 2015 και όχι σε σχέση με τις πραγματοποιήσεις του 1ου εξαμήνου του 2014 π.χ. μεταβολή των επενδύσεων κατά -4,2%.

Δημοσιονομική Πολιτική
Παρά τις μη-προβλεπόμενες δαπάνες λόγω δικαστικών αποφάσεων στις απολαβές δικαστικών και στρατιωτικών, στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού τόσο του 2014 όσο και του 2015 προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα €3,6 δισεκ. σύμφωνα με το ΠΟΠ (ή €6,1 δισεκ. σύμφωνα με ESA-95) για το 2014 και €5,4 δισεκ. σύμφωνα με το ΠΟΠ (ή €7,5 δισεκ. σύμφωνα με ESA-95) για το 2015.
Η υπέρβαση του στόχου κατά €866 εκατ. δίνει τη δυνατότητα διανομής από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος και το 2014, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά κάτι τέτοιου στο κείμενο του προσχεδίου. Ταυτόχρονα το δημοσιονομικό κενό του 2015 περιορίζεται στα €225 εκατ.
Επίσης, περικόπτονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά €400 εκατ. περιορίζοντας τις εκταμιεύσεις του ΠΔΕ σε €6,4 δισεκ. καθώς και την έλλειψη εκτιμήσεων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Ανεπάρκεια εκτιμήσεων για έσοδα αποκρατικοποιήσεων υπάρχει και το 2014 καθώς το εκτιμώμενο ποσό με βάση ΠΟΠ ύψους €267 εκατ. συνδέεται με εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων και όχι πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε €4,7 δισεκ. δεν προβλέπονται κονδύλια για την αποπληρωμή τους το 2015.

Δημόσιο Χρέος
Οι πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης του παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Ωστόσο από τις μεταβολές των μεγεθών του δημοσίου χρέους μπορούμε να εκμαιεύσουμε τα εξής:
- Για το υπόλοιπο του 2014 έχει προγραμματιστεί μόνο η είσπραξη ποσού περίπου € 2 δισεκ. από τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης και πλήρη απεμπλοκή από το μηχανισμό – τουλάχιστον όσο αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης για το 2015. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση μέσω εντόκων γραμματίων θα αυξηθεί περί τα €2 δισεκ. και μέσω ενδοκυβερνητικών repos κατά περίπου €2 δισεκ.
- Για το 2015 υπολογίζουμε ότι το Ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει ποσό που θα κυμαίνεται κοντά στα €15 με €16 δισεκ. μέσω εκδόσεων ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή λήξεων του ΔΝΤ κοντά στα €8 δισεκ. και την αποπληρωμή ομολόγων ΕΚΤ, λοιπών κεντρικών τραπεζών και λοιπών τίτλων περίπου €7 δισεκ. Τυχόν υποεκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που στο ΠΟΠ υπολογίζονται σε € 2,2 δισεκ. καθώς και περαιτέρω αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων είναι πιθανόν να αλλάξει το μίγμα χρηματοδότησης.
- Ο συνδυασμός δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2014 και το 2015 και επανόδου στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σε πτώση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης από €318,6 δισεκ. σε €316,1 δισεκ. το 2015 και σε αποκλιμάκωση του λόγου χρέους ως προς ΑΕΠ από 174,8% σε 167,9% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης