Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν η αρχή του τέλους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Bruegel: Η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν η αρχή του τέλους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Η λιτότητα κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος και στις 18 χώρες της Ευρωζώνης
Το παραμύθι της ευρωπαϊκής λιτότητας ξετυλίγει το think tank Bruegel, διαπιστώνοντας πως η αρχή του τέλους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εντοπίζεται στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας!
Σύμφωνα με έκθεση υπό τον τίτλο «Austerity Tales», το think tank των Βρυξελλών προειδοποιεί πως η άκρατη λιτότητα οδηγεί στον αποπληθωρισμό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, όπου δύσκολο μπορεί να σπάσει.
«Η λύση έγκειται στη λήψη στοχευμένων μέτρων στις πληττόμενες χώρες της Ευρωζώνης» τονίζει το Bruegel.
Aνακαλώντας τα γεγονότα του παρελθόντος, υπενθυμίζει πως το 2008 και το 2009 οι χώρες της Ευρωζώνης κλήθηκαν να διαχειριστούν την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Όμως στα τέλη του 2009 και ιδίως, μετά την κατάρρευση της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να προβούν στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ως φάρμακο για την καταπολέμηση της νέας μάστιγας προτάθηκε η δημοσιονομική λιτότητα.
«Η ασυνήθιστα σκληρή και επίμονη λιτότητα όχι μόνο δεν βελτίωσε το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα επιβράδυνε την ανάπτυξη και προλείανε το έδαφος για την εμφάνιση των αποπληθωριστικών τάσεων» υπερθεματίζει το Bruegel.
Άλλωστε, όπως διαπιστώνει το ευρωπαϊκό think tank, η σύνδεση της λιτότητας - ως όχημα για τη μείωση του χρέους - με τον αποπληθωρισμό είναι άρρηκτη και αδιαμφισβήτητη.
Μάλιστα, το Bruegel παραθέτει τα εξής συμπεράσματα – ευρήματα:
1. Προκειμένου να μειωθεί η αναλογία χρέους – ΑΕΠ, η Ευρωζώνη υιοθέτησε μία αυστηρότερη λιτότητα, έναντι των υπόλοιπων αναπτυγμένων οικονομιών
2. Η λιτότητα εφαρμόστηκε στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα των δημοσιονομικών μεγεθών της εκάστοτε χώρας
3. Η λιτότητα οδήγησε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, άρα στη μείωση του ΑΕΠ, και επομένως η αναλογία χρέους – ΑΕΠ αυξήθηκε αντί να συρρικνωθεί
4. Μάλιστα, το δημόσιο χρέος όχι μόνο έχει αυξηθεί, αλλά παρουσιάζει και επεκτατικές προοπτικές, καθώς ο μειωμένος πληθωρισμός θέτει τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα φαύλο κύκλο χρέους και αποπληθωρισμού





Έτσι, η λιτότητα κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος και στις 18 χώρες της Ευρωζώνης, επιτελώντας την αντίθετη του προσδοκώμενου, λειτουργία!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης