Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S. Generale: Aγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες - Έρχονται συγχωνεύσεις λόγω stress tests

S. Generale: Aγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες - Έρχονται συγχωνεύσεις λόγω stress tests
Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεξάγει άκρως αξιόπιστα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες...
"Aγοράστε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές" συστήνει ανεπιφύλακτα η Societe Generale, ενόψει των αποτελεσμάτων των stress tests και των επικείμενων αγορών ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού) από την ΕΚΤ.
"Αγοράστε τράπεζες της Ευρωζώνης", διαμηνύουν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, μέσω της νέας έκθεσής τους, υπό τον τίτλο "Still a tug of war between liquidity and fundamentals".
Σύμφωνα με τη Societe Generale, oι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά από τις αυξημένες ενέσεις ρευστότητας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα νέα προγράμματα χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες - ήτοι τα TLTROs - όπως και οι επικείμενες αγορές ΑΒS από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται να καταστήσουν πιο ευοίωνες και πιο λειτουργικές τις συνθήκες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Στο θετικό κλίμα αναμένεται να συμβάλλει και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια και κατ' επέκταση την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα των stress tests - η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται σε ένα μήνα, στα τέλη Οκτωβρίου - αναμένεται να δώσουν ώθηση σε νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια της έκθεσής της, η Societe Generale, η κατάρρευση των CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών αποδεικνύει την εξής πραγματικότητα: Οι επενδυτές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ, με στόχο την εξυγίανση και στη συνέχεια την ισχυροποίηση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το επόμενο βήμα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, επαναλαμβάνει η γαλλική τράπεζα, θα είναι ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή το ευρωπαϊκό banking. Στην εποχή της μείωσης του κόστους, στην εποχή της σύγκλισης και τελικώς στην εποχή των ελκυστικών αποδόσεων.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή, στην τρέχουσα συγκυρία, από το να διεξάγει άκρως αξιόπιστα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Μετά τη δοκιμασία των stress tests, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχουν εξυγιανθεί. Οι κίνδυνοι θα μειωθούν και εντέλει θα ανοίξει ο δρόμος για ισχυρές αποδόσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Σύσταση για ισχυρό overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές
Η γαλλική επενδυτική τράπεζα δηλώνει ισχυρά overweight (strong overweight) για το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών.
Παρά το περιβάλλον της ήπιας ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού, η Ευρωζώνη αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ευκαιρίες, γεγονός που καθρεφτίζεται αυτόματα στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ο συστημικός κίνδυνος δεν αποτελεί πια μεγάλη ανησυχία για την Ευρωζώνη.
Η κατάσταση βελτιώνεται, τόσο σε επίπεδο οικονομιών, όσο και σε επίπεδο τραπεζών.
Η Ευρωζώνη ωστόσο δεν αναμένεται να ξεφύγει εύκολα από τον φαύλο κύκλο του χαμηλού πληθωρισμού, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση.
Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για τη θωράκιση της Ευρωζώνης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης