Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Κίνδυνος για πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2015

Bank of America: Κίνδυνος για πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2015
Τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα να εκπλήξει θετικά τις αγορές είναι περιορισμένα
Οι προεδρικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόωρες εθνικές εκλογές, οδηγώντας σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία της ανάλυση για την Ελλάδα.
Στην 7σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο «Event risk ahead» (κίνδυνοι ενόψει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι ο βασικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ο πολιτικός.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η εφαρμογή του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει σε γενικές γραμμές σύνεπής, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ωστόσο, αν και η οικονομία σταθεροποιείται, υπάρχουν μικρά περιθώρια για να εκπλήξει η Ελλάδα ευχάριστα τις αγορές.
Ο τουρισμός και οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι οι μόνοι δείκτες που δείχνουν κάποια δυναμική, ενώ πλήθος άλλων δεικτών στη βιομηχανία και τη ζήτηση δείχνουν ότι η οικονομία ακόμη συρρικνώνεται.

Χρηματοδότηση



Εξαγωγές



Έχοντας μικρό περιθώριο για εκπλήξεις, η Bank of America Merrill Lynch αναμένει η προσοχή των επενδυτών να στραφεί στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι καθυστερήσεις στην αναθεώρηση του προγράμματος και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, καθώς και οι καθυστερήσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική σταθερότητα.
Επίσης, οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων δεν επιτυγχάνονται, ενώ οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθυστερούν.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015 σε κίνδυνο.
Οι προκλήσεις για το 2015 περιλαμβάνουν τη σύνταξη του προϋπολογισμού κλείνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δις. ευρώ, ενώ και η έναρξη των συνομιλιών για τη διαχείριση του χρέους δεν αναμένονται να είναι εύκολες.
Η Bank of America, αναμένει παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Μην ξεχνάτε τον κίνδυνο των εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου είναι πιθανό να προκαλέσουν εθνικές εκλογές, οδηγώντας σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch.
Ο Σαμαράς χρειάζεται τα τρία πέμπτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (180 από 300) για να εκλέξει ΠτΔ στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει μόνο 152 βουλευτές.
Έτσι απαιτείται η υποστήριξη των μικρών τμημάτων της Βουλής και οι ανεξάρτητοι βουλευτές για να εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Εάν δεν εκλεγεί ο ΠτΔ η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με την αβεβαιότητα να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, οι ανησυχίες της αγοράς έγκειται και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης