Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους - Ορατός ο πολιτικός κίνδυνος

Bloomberg: Με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους - Ορατός ο πολιτικός κίνδυνος
Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν άλμα 27% από την αρχή του έτους ακόμη και μετά το sell-off αυτή την εβδομάδα
Με τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως κινούνται τα ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους δείκτές World Bond του Bloomberg.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, ακόμη και μετά το sell-off αυτή την εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν άλμα 27% από την αρχή του έτους την ώρα που η τάση στην αγορά μετοχών της χώρας είναι λιγότερο ενθαρρυντική.
Μιλώντας στο bloomberg ο Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics, "υπάρχει πρόοδος και αποφασιστικότητα σε ορισμένους τομείς, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά αλλού, η διάθεση είναι προβληματική".
"Μπορεί η Ελλάδα να χαλαρώσει από την εξωτερική υποστήριξη, αλλά ο στόχος του Σαμαρά πρέπει να είναι ότι η χώρα του μπορεί να απελευθερωθεί από την τρόικα πριν την άνοιξη του 2015", προσθέτει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ του 44,21% το Μάρτιο του 2012, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί δραματικά υποχωρώντας στο 5.469%, ήτοι χαμηλίτερα από εκείνα της Ισλανδίας ή του Μεξικό.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επικριτές του Σαμαρά, τα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.
Μάλιστα, αντιτείνουν ότι η πτώση στις ελληνικές μετοχές είναι η καλύτερη αντανάκλαση των προοπτικών καθώς ο ρυθμός των οικονομικών μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται, η ΕΚΤ θα εντοπίσει τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την πτώση της κυβέρνησης προκαλώντας μια αιφνιδιαστική εκλογική διαδικασία τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Θανάση Δρογώση της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια και την στασιμότητα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
"Ο Σαμαράς ελπίζει ότι εάν η παρουσία της τρόικας δεν είναι τόσο εμφανής στην Ελλάδα, τότε θα μπορέσει να συσπειρώσει την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας", αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης