Αναλύσεις – Εκθέσεις

O αποπληθωρισμός απειλεί ορατά την Ελβετία εκτιμά η Natixis - Τι θα κάνει η SNB;

O αποπληθωρισμός απειλεί ορατά την Ελβετία εκτιμά η Natixis - Τι θα κάνει η SNB;
Η SNB κρατά ήδη το όριο του 1,20 φράγκων ανά ευρώ για να συγκρατήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις
Την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη στο δημοψήφισμα της Σκοτίας, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στα προβλήματα της Ευρωζώνης, οι αγορές δείχνουν να βρίσκονται σε αναβρασμό σχετικά με την πορεία της ελβετικής οικονομίας λόγω του... φράγκου.
Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχει προειδοποιήσει ότι θα παρέμβει άμεσα σε περίπτωση που ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, λόγω του ισχυρού φράγκου, αυξηθεί σημαντικά.
Η SNB κρατά ήδη το όριο του 1,20 φράγκων ανά ευρώ για να συγκρατήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, ενώ και το επιτόκιο παραμένει στο 0-0,25%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Natixis, η SNB δείχνει με κάθε τρόπο ότι παρακολουθεί στενά το ζήτημα, ωστόσο οι συνεχείς καθοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.
Άλλωστε, τις τελευταίες φορές που έχει προβεί ο πρόεδρος της SNB, Τ. Jordan, σε δηλώσεις δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και για τις επιδράσεις τόσο των αγορών όσο και των μακροοικονομικών στην ελβετική οικονομία.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της SNB για την ανάπτυξη το 2014 έχουν υποβαθμιστεί σε 1,5%, από 2% προηγουμένως, ενώ ο πληθωρισμός το 2015 αναμένεται στο 0,2% και στο 0,5% το 2016.
Για το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι στο 0,1%.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το φράγκο έχει κερδίσει από την αρχή του έτους 1,5% έναντι του ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου έχει χάσει 4,9%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Natixis, η SNB πιθανότατα να συνεχίσει την πολιτική της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος, χωρίς να επέμβει στην περεταίρω μείωση των επιτοκίων.
Η πολιτική, εξάλλου, των αρνητικών επιτοκίων δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση των δράσεων νομισματικής χαλάρωσης που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζουν οι αναλυτές της Natixis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης