Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό διατηρεί το outlook για τις κυπριακές τράπεζες - Το υψηλό ποσοστό των ΝPLs θα πλήξει τα κεφάλαια

Moody's: Αρνητικό διατηρεί το outlook για τις κυπριακές τράπεζες - Το υψηλό ποσοστό των ΝPLs θα πλήξει τα κεφάλαια
Η πτωτική τάση των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα διατηρηθεί...
Αρνητικό διατηρεί το οutlook για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή της η Moody's, το outlook για τις κυπριακές τράπεζες παραμένει αρνητικό, αντανακλώντας πρωτίστως τις προβλέψεις για διαρκή άνοδο των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών.
Η άνοδος αυτή του ποσοστού των NPLs θα αυξήσει τις ζημιές για τις κυπριακές τράπεζες, περιορίζοντας τα κεφάλαιά τους.
Ταυτόχρονα, το αρνητικό outlook για τις κυπριακές τράπεζες αντανακλά τις εύθραυστες χρηματοδοτικές τους βάσεις, λόγω της ευάλωτης εμπιστοσύνης των καταθετών μετά τη διαδικασία εκκαθάρισης των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών τον Μάρτιο του 2013.
Ο οίκος Moody's υποστηρίζει ότι τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών, η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές τιμές στο real estate αναμένεται να συμβάλλουν στη διαρκή επιδείνωση της ποιότητας των assets των κυπριακών τραπεζών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών αντιπροσωπεύουν 1,5 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου, μετά τη ραγδαία άνοδό τους, λόγω της εφαρμογής του bail - in.
"Το αυξημένο πιστωτικό κόστος αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα", εκτιμά επίσης ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η κάλυψη αυτών των κεφαλαιακών αναγκών δεν αποκλείεται να προέλθει από ιδιώτες, ή ακόμη και από το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Η Moody's τέλος προβλέπει διατήρηση της πτωτικής τάσης των καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης