Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιμένει ο Liikanen (ΕΚΤ) - Η κεντρική τράπεζα θα λάβει νέα μέτρα, εφόσον ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα

Επιμένει ο Liikanen (ΕΚΤ) - Η κεντρική τράπεζα θα λάβει νέα μέτρα, εφόσον ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα
Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει ομόφωνα τη χρήση περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων αν χρειαστεί
Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αναμένετε περαιτέρω νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα ο Erkki Liikanen, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο E. Liikanen υποστήριξε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ομόφωνα αποφασίσει και δεσμευτεί να κάνει χρήση πρόσθετων μην συμβατικών μέσων, αν καταστεί αναγκαίο, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των κινδύνων, που ελλοχεύουν εξαιτίας μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».
Ο Liikanen τόνισε αυτά κατά τη διάρκεια δημοσίευσης των εξαμηνιαίων προβλέψεων για τη νομισματική πολιτική και τη διεθνή οικονομία, της Τράπεζας της Φινλανδίας, της οποίας προΐσταται ως διοικητής.
Ο Liikanen επιμένει να υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για δράση.

Όπως μετέδιδε το www.bankingnews.gr στις 12/09/2014
Έτοιμη για τη λήψη νέων μέτρων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαμηνύει ο Erkki Liikanen, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και διοικητής της τράπεζας της Φινλανδίας.
Παρά τις αναφορές για διχογνωμία στους κόλπους της ΕΚΤ, όσον αφορά τα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Liikanen δηλώνει στο CNBC ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα και με ομόφωνη απόφαση να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού.
Ουσιαστικά ο Liikanen προαναγγέλει την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, εφόσον χρειαστεί, καθώς αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που έχει διαθέσιμο στη φαρέτρα της η κεντρική τράπεζα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,2%, και πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων/ABS.
«Τα μέλη της ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει ομόφωνα ότι, εφόσον επιμείνει ο χαμηλός πληθωρισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της ευρωζώνης, θα ληφθούν νέα μέτρα», τόνισε ο Liikanen.
Όσον αφορά τις πληροφορίες για διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ και ειδικότερα την αντίθεση του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο Liikanen απάντησε ότι το εκτελεστικού συμβούλιο της ΕΚΤ αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη και ότι λαμβάνει αποφάσεις, αυτές βασίζονται σε μια συλλογική σοφία.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες φορές ακούγονται διαφορετικές απόψεις και είναι σημαντικό να λαμβάνονται όλες υπόψη σε σημαντικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Erkki Liikanen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης