Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Πως η Σκοτία επηρεάζει την Ισπανία - Έρχεται κύμα φυγόκεντρων τάσεων;

Societe Generale: Πως η Σκοτία επηρεάζει την Ισπανία - Έρχεται κύμα φυγόκεντρων τάσεων;
Στις 18 Σεπτεμβρίου το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας
Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται πως αποδεικνύονται οι περιπτώσεις της Σκοτίας και της Ισπανίας, με τις επιπτώσεις μίας τυχόν ανεξαρτητοποίησης να διευρύνονται και στο επίπεδο της οικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η στήριξη που λαμβάνει η απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ισπανική οικονομία.
Και πως συνδέονται αυτά; Μα φυσικά, χάρη στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που έχει προαναγγείλει μονομερώς για τις 9 Νοεμβρίου, η Καταλονία!
Με τις δημοσκοπήσεις στη Σκοτία να προμηνύουν σκληρή μάχη μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων της ανεξαρτησίας, αμέσως το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά +0,1% και το 2,19%.
«Οι ανησυχίες σχετικά με το σκοτσέζικο δημοψήφισμα θα αποτελούν καταλύτη εξελίξεων για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας» αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Καταλονία έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις 9 Νοεμβρίου.
Σε αντίθεση βέβαια, με τη Βρετανία, η οποία αναγνωρίζει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, η Μαδρίτη αρνείται να νομιμοποιήσει το εγχείρημα των Καταλανών.
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τη σκοτσέζικη περίπτωση είναι η ενθάρρυνση ανάδυσης παρόμοιων φαινομένων και σε άλλα μέρη της Ευρώπης» προειδοποιεί η Societe Generale.
«Ο αντίκτυπος του δημοψηφίσματος θα είναι ισχυρότερος στην οικονομία της Βρετανία, παρά της Ισπανία» συνεχίζει, καταλήγοντας.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Ενθαρρυντικές αποδεικνύονται για τη Μ. Βρετανία οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα της Σκοτίας.
Ειδικότερα, βάσει δύο νέων δημοσκοπήσεων, οι οποίες ήρθαν σήμερα στο «φως» της δημοσιότητας, η πλειονότητα των Σκοτσέζων τάσσεται εναντίον της απόσχισης από τη Μ. Βρετανία.
Πιο αναλυτικά, βάσει δημοσκόπησης της Daily Record, το 53% απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης έναντι 47% που αποτιμά θετικά την αυτονόμηση της Σκοτίας.
Παράλληλα, σε έτερη δημοσκόπηση της Survation, το 47,6% αντιτάσσεται στην ανεξαρτησία της Σκοτίας έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ.
Το 9,9% των Σκοτσέζων παραμένει αναποφάσιστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης