Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Martin Wolf (Financial Times): Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων - Το στοίχημα των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν

Martin Wolf (Financial Times): Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων - Το στοίχημα των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν
Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ" είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2012 ο Draghi...
"Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί", υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Martin Wolf, χρησιμοποιώντας τα λόγια του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, που έσωσαν την Ευρωζώνη πριν από δύο χρόνια...
"Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ" είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2012 ο Draghi, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT).
H ύπαρξη και μόνο του ΟΜΤ - πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ - κράτησε ανέπαφη την Ευρωζώνη στο απόγειο της κρίσης.
Επικαλούμενος λοιπόν τα λόγια του Mario Draghi, o Martin Wolf επανέρχεται με νέες συστάσεις προς την Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στους νέους Επιτρόπους που συνθέτουν την καινούρια σύνθεση της Κομισιόν, τονίζει την ανάγκη για συνεργασία, κοινό ευρωπαϊκό αίσθημα και στήριξη της ανάπτυξης.
Εστιάζοντας στα αδύναμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας (υψηλή ανεργία, χαμηλός πληθωρισμός), ο Wolf δεν διστάζει να μιλήσει για αποτυχία της ΕΚΤ στο στόχο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας...
Όπως επισημαίνει, η αποτυχία αυτή δεν είναι απλά λυπηρή, αλλά κάτι περισσότερο: Είναι επικίνδυνη.
"Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ δεσμεύθηκε για ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS. Σαφώς πρόκειται για θετικές εξελίξεις και για μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης", σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times.
"Aυτό που πρέπει να κάνει η ΕΚΤ είναι να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικλών ομολόγων", προτείνει ο Martin Wolf, εξηγώντας πως συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό την άποψη όλων όσων υποστηρίζουν αυτό το ενδεχόμενο.
"Δράση πρέπει να αναλάβουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όχι μόνο η ΕΚΤ. Το δήλωσε άλλωστε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, πως τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ο Μario Draghi δείχνει τον δρόμο... Τώρα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη", καταλήγει ο Martin Wolf.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης