Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Προαναγγέλλει αναβάθμιση της Τρ. Κύπρου - Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση Ca μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ 1 δισ.

Moody's: Προαναγγέλλει αναβάθμιση της Τρ. Κύπρου - Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση Ca μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ 1 δισ.
H AMK του 1 δισ. ισχυροποιεί τα capital buffers της τράπεζας και βελτιώνει το χρηματοδοτικό της προφίλ, καθώς και τα επίπεδα ρευστότητάς της
Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου προαναγγέλλει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ειδικότερα, η Moody's ανακοίνωσε, σε ειδική σημερινή έκθεσή της, πως θέτει υπό καθεστώς αναθεώρησης με προοπτική αναβάθμισης (review for upgrade) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Ca της Τρ. Κύπρου.
Η σημερινή απόφαση αντανακλά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ της Τρ. Κύπρου, κίνηση η οποία ισχυροποιεί σημαντικά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια (capital buffers) της τράπεζας και βελτιώνει το χρηματοδοτικό της προφίλ, καθώς και τα επίπεδα ρευστότητάς της.
Όπως εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, η διαδικασία της αναθεώρησης (review) θα επικεντρωθεί στο εξής: Μέχρι ποιο εύρος δύναται να θωρακιστεί η ποιότητα των assets της Τρ. Κύπρου και να μειωθούν οι πιέσεις, μετά την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και των επιπέδων ρευστότητάς της.
Η Moody's προειδοποιεί πως η Τρ. Κύπρου συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσα σε ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.
Μερικές από τις προκλήσεις είναι οι εξής:
- η αβεβαιότητα για την τελική μορφή της νομοθεσίας που αφορά τους πλειστηριασμούς
- το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ, το οποίο θα καθορίσει εάν προκύπτουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες για την Τρ. Κύπρου
Η Moody's αναμένει πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της Τρ. Κύπρου θα αυξηθεί στο 15,1%, από 11.3% που ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Τρ. Κύπρου θα ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς την τράπεζα, γεγονός που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της καταθετικής της βάσης.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ θα βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας της τράπεζας, στηρίζοντας την προσπάθειά της να μειώσει τη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA (βρισκόταν στα 8,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης