Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Προσοχή στον υπερβολικό ενθουσιασμό περί επικείμενης παρέμβασης της ΕΚΤ - Ίσως απογοητεύσει...

Royal Bank of Scotland: Προσοχή στον υπερβολικό ενθουσιασμό περί επικείμενης παρέμβασης της ΕΚΤ - Ίσως απογοητεύσει...
Στην "αίθουσα ελέγχου" της ΕΚΤ υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί αποφάσεων: Το ευρώ και η πιστωτική επέκταση
Προσοχή στον υπερβολικό ενθουσιασμό που προκαλεί η προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου, συστήνει η Royal Bank of Scotland, η οποία υπενθυμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της με τίτλο "ECB QE: hope vs reality" (Το QE της ΕΚΤ: Ελπίδα ή πραγματικότητα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland διαπιστώνει ότι ο M. Draghi πρέπει να κάθεται σε μια άβολη καρέκλα σήμερα.
Πρόσφατη ομιλία του stp Jackson Hole έχει δημιουργήσει παγκόσμια ευθυμία μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους και επανατοποθετούνται στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Αλλά και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μειώνονται.

Στην "αίθουσα ελέγχου" της ΕΚΤ υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί αποφάσεων: Το ευρώ και η πιστωτική επέκταση:

1. Ο πρώτος είναι να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ώστε να δοθεί ώθηση στους Ευρωπαίους εξαγωγείς.
Ο Draghi έχει ήδη καταφέρει να κάνει πράξη την υπόσχεση να "χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα".
Το επόμενο βήμα θα είναι ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), το οποίο και θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ.
2. Ο δεύτερος μοχλός είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του μηχανισμού μετάδοσης της πίστωσης.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα αγορών ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ABS, κάτι που η ΕΚΤ συζητά για πάνω από ένα χρόνο.
Δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή αντιπολίτευση από τη Γερμανία και ότι τα επίπεδα των ομολογιακών αποδόσεων έχουν ήδη πραγματοποιήσει ένα ράλι, ένα QE δημόσιου χρέους μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί τώρα.
Έτσι σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland ένα QE ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων τελικά θα χρειαστεί για να επανενεργοποιήσει τη δανειοδοτική δραστηριότητα.
Και χθες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον διορισμό της Blackrock Solutions, ως συμβούλου του για ένα δυναμικό πρόγραμμα αγοράς ABS.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά τεχνικά εμπόδια πριν η ΕΚΤ διεξάγει ένα πρόγραμμα αγοράς ABS.
Αυτά περιλαμβάνουν ισχυρές αλλαγές στις νομικές δομές και τα υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού, σε κάθε χώρα, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας.
Η ΕΚΤ επιθυμεί, επίσης, να δεί τα αποτελέσματα του προγράμματος TLTRO, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ασκήσεις αντοχής του τραπεζικού κλάδου.

Ο αντίκτυπος των αποφάσεων

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων εξακολουθούν να τοποθετούνται με βάση τις πιθανές ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.
Στο επόμενο διάστημα τα επιτόκια των ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω.
Αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους, ιδιαίτερα μάλιστα αφού υπάρχει η προοπτική για μια αλλαγή στην πολιτική της Fed, των γεωπολιτικών εντάσεων και της έλλειψης ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης