Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SocGen: Διαχειρίσιμες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι ζημιές πιθανής αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους

SocGen: Διαχειρίσιμες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι ζημιές πιθανής αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους
Διαβεβαιώσεις ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος μπορεί να απορροφήσει τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έδωσε ο Frédéric Oudéa, επικεφαλής του γαλλικού τομέα της Société Générale.
Αν και οι ζημιές θα εξαρτηθούν από τους όρους της αναδιάρθρωσης, ο αντίκτυπος στον τραπεζικό κλάδο θα είναι διαχειρίσιμος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της αναδιάρθρωσης, αυτή δε θα γίνει άμεσα. Προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι να βάλει σε τάξη τα του οίκου τους.
Παράλληλα, ο Oudéa ανέφερε ότι τράπεζες όπως η Société Générale δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας, σε αντίθεση με τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα. Πάντως σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε και αν συμβεί θα είναι διαχειρίσιμο, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests, ο Oudéa ανέφερε ότι πιθανόν να αναδείξουν κάποια προβλήματα σε μικρότερες τράπεζες, τα οποία θα πρέπει κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές να τα ρυθμίσουν. Ωστόσο ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Μερικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, κυρίως στην Ισπανία και τη Γερμανία, αλλά τα ποσά που θα χρειαστούν θα είναι μικρά.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις όμως περί μικρού αντίκτυπου στις ευρωπαϊκές τράπεζες από πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, ο κλάδος καταγράφει σημαντικές ζημιές στα ταμπλό.
Πιο συγκεκριμένα, η Barclays υποχωρεί 1,24%, η Lloyds Banking Group 0,56%, η Societe Generale 2%, η Credit Agricole 2,1% και η BNP Paribas 1,8%.
Με το ίδιο πρόσημο και οι γερμανικές τράπεζες, με την Commerzbank να καταγράφει απώλειες 1,7% και η Deutsche Bank 1,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης