Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H ευρωπαϊκή οικονομία «τρομάζει» τον Paul Krugman - Τι πήγε στραβά και ο ρόλος της ΕΚΤ

H ευρωπαϊκή οικονομία «τρομάζει» τον  Paul Krugman - Τι πήγε στραβά και ο ρόλος της ΕΚΤ
Ο αποπληθωρισμός απειλεί την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Krugman
Η Ευρώπη «τρομάζει» τον νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, ο οποίος μέσω του προσωπικού του μπλογκ στους New York Times, ψάχνει τι έχει πάει στραβά…
Όπως τονίζει, λίγους μήνες πριν, οι υπέρμαχοι της λιτότητας στην Ευρώπη ήταν πολύ απασχολημένοι με το να συγχαίρουν ο ένας τον άλλο, δηλώνοντας δικαιωμένο για τις επιλογές τους, με φόντο τη μικρή βελτίωση του κλίματος στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ωστόσο, πλέον τα νέα είναι άσχημα, με τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει επιβράδυνση και τους φόβους για μια νέα ύφεση να είναι δικαιολογημένοι, όπως υποστηρίζει ο Krugman, την ώρα που η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς αόμη ισχυρότερη ανάπτυξη.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο;
Σύμφωνα με τον Krugman, ένας από τους λόγους είναι ότι  η λιτότητα υπήρξε μεγάλο βαρίδι για την οικονομία.
Την ίδια ώρα, τα θεμελιώδη της Ευρώπης είναι χειρότερα έναντι αυτών στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον Krugman, η Ευρώπη ακολουθεί την Ιαπωνία και οδεύει  προς τον αποπληθωρισμό.
Ο Krugman προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός της Ευρώπης, πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 2%, ωστόσο η  ΕΚΤ σε αυτό το μέτωπο δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, σίγουρα χειρότερα από τη Federal Reserve των ΗΠΑ.
Ωστόσο ο διάσημος οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η διοίκηση του Mario Draghi στην ΕΚΤ, είναι χειρότερα από της Fed, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασθενέστερη οικονομία και τους υπέρμαχους της σύσφιξης στη νομισματική πολιτική, γεγονός «τρομακτικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης