Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ολέθριο λάθος από την ΕΚΤ - Μειώνει τον ισολογισμό της όταν Fed και ΒΟΕ τον αυξάνουν

Ολέθριο λάθος από την ΕΚΤ - Μειώνει τον ισολογισμό της όταν Fed και ΒΟΕ τον αυξάνουν
Περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ από το 2012
Σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της, διαπιστώνει η Wall Street Journal, σε νέο δημοσίευμά της.
Με φόντο την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού, ο ισολογισμός της ΕΚΤ συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό. Συγκεκριμένα έχει μειωθεί περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ από το 2012!
Αυτή η στρατηγική της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Fed και της Bank of England που επεκτείνουν τους ισολογισμού τους.
Ωστόσο φαίνεται ότι η αμερικανική και η βρετανική οικονομία βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο του πληθωρισμού σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες αντλούν χρήματα αγοράζοντας τίτλους, όπως ομόλογα, η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του ισολογισμού της σημαίνει λιγότερες επενδύσεις σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη καραδοκεί.
Πολλοί οικονομολόγοι αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «σπρώχνουν» την ΕΚΤ να αναλάβει πιο δυναμικές δράσεις.

Aναλυτικά οι αλλαγές στους ισολογισμούς των ΕΚΤ, Fed και Bank of England από το 2007:




Ο Paul Mortimer-Lee, αναλυτής της BNP Paribas, τονίζει ότι μόνο ένας αυξημένος ισολογισμός είναι ικανός να διατηρήσει τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Μια έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα προειδοποιούσε ότι αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλός στην Ευρώπη, τότε «η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σημαντικής επέκτασης του ισολογισμού της».
Σημειώνεται ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ μειώθηκε στα 2,04 τρισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, περίπου ίσος με το 1/5 του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί στα 4,4 τρισ. δολάρια, περισσότερα από το 1/4 του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η διαφορά είναι ξεκάθαρη για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής-αυτές που επηρεάζουν τα επιτόκια και έτσι την οικονομική ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα- που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως την καλύτερη μέτρηση. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ και οι τράπεζες που είναι μέλη της, κατέχουν πολύ χρυσό, το οποίο εμπεριέχεται στον ισολογισμό, αλλά δεν έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.
Θα ήταν «παραπλανητικό να συγκρίνουμε τις αλλαγές στο μέγεθος του ισολογισμού ως αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών, συμπεραίνοντας ότι  έχουν και την ίδια επίδραση» είχε σχολιάσει τον προηγούμενο μήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης