Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Απειλούν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας

Citigroup: Απειλούν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ στις επιπτώσεις των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στην οικονομία της ευρωζώνης
Στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρεται σε ανάλυσή της με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2014, η Citigroup.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στην ανάλυση με τίτλο «Πως μπορεί αν επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης οι εξελίξεις στη Ρωσία», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.
Οι εξελίξεις στη Ρωσία αποτελούν καθοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις της Citigroup σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και το 2015.
Όπως σημειώνει η Citigroup, η Ρωσία αποτελεί κύριο εμπορικό εταίρο της ευρωζώνης και οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα ανησυχία για το αναπτυξιακό outlook, το οποίο ήδη έχει αποδυναμωθεί, λόγω των πιο αδύναμων του αναμενόμενου, οικονομικών στοιχείων από τις αρχές του 2014.
Ήδη οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει περίπου 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα.
Η έκθεση σε τέτοιου είδους σοκ, διαφέρει από χώρα σε χώρα, με τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, να είναι περισσότερο εκτεθειμένες.
Επίσης, η έκθεση της Φινλανδίας και της Γερμανίας ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αν υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενδεχόμενη δραματική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και ειδικότερα διαταραχές στην παροχή του φυσικού αερίου προς την ευρωζώνη, ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει στις παραπάνω εξελίξεις.
Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα αποτελέσει «κλειδί» για τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το βασικό σενάριο της Citigroup προβλέπει την ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ στις αρχές του 2015, αν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, εξακολουθήσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη των εξαγωγών προς τη Ρωσία τον Μάιο του 2014 σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2010-2013




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης