Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiro Sovereign: Έρχονται πολλαπλές τραπεζικές κρίσεις μετά τα stress test του Οκτωβρίου

Spiro Sovereign: Έρχονται πολλαπλές τραπεζικές κρίσεις μετά τα stress test του Οκτωβρίου
«Οι φόβοι για ένα bail-in στη Βanco Εspirito Santo αποτελούν μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει των stress tests της ΕΚΤ»
Άκρως καθησυχαστικό για το πορτογαλικό banking αλλά και για τις επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης στην Ευρωζώνη εμφανίζεται το Spiro Sovereign Strategy. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση στην Banco Espirito Santo αντικατοπτρίζει το μέλλον του ευρωπαϊκού banking, προειδοποιεί παράλληλα, το βρετανικό think tank.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Nicholas Spiro, ιδρυτής του fund, μετά το μαζικό sell-off της 10ης Ιουλίου - όπου αναβίωσαν οι φόβοι για νέο κραχ στις ευρωπαϊκές τράπεζες - οι αγορές ηρέμησαν αρκετά γρήγορα.
Παρά τις ανησυχίες περί bail-in στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, οι αγορές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα, γεγονός που δεν επέτρεψε τη διαιώνιση της «μίνι» κρίσης.
Ωστόσο, παρά τη θετική κατάληξη, το παράδειγμα της Banco Espirito Santo καταδεικνύει την ευθραυστότητα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον Nicholas Spiro, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ευρωζώνη, καθώς το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων «μίνι» κρίσεων είναι αρκετά πιθανό.
Φυσικά, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εφαρμογή του bail-in. «Οι φόβοι για ένα bail-in στην ΒΕS αποτελούν μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει των stress tests της ΕΚΤ» υπογραμμίζει ο Nicholas Spiro.
Όπως εκτιμά, τα αποτελέσματα των stress tests τον προσεχή Οκτώβριο - Νοέμβριο ενδέχεται να οδηγήσουν αρκετές τράπεζες της Ευρωζώνης στην επιλογή του bail-in.
«Το κακό είναι πως όλα αυτά δεν αποτελούν ένα υποθετικό ενδεχόμενο» καταλήγει ο ιδρυτής του Spiro Sovereign Strategy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης