Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Έτος «μυστήριο» για τα ομόλογα το 2014 – Σύντομα θα εισέλθουν σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο

Credit Suisse: Έτος «μυστήριο» για τα ομόλογα το 2014 – Σύντομα θα εισέλθουν σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο
Σημείο καμπής η μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάζει η Federal Reserve
Η αγορά ομολόγων πρόκειται σύντομα να εισέλθει σε μία παρατεταμένη δύσκολη περίοδο, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Credit Suisse, η οποία μάλιστα βλέπει το σημείο καμπής στην μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάζει η Federal Reserve.
Η Credit Suisse χαρακτηρίζει το 2014 ως έτος μυστήριο.
Με την πτώση της ανεργίας και του πληθωρισμού, είναι παράξενο που τα επιτόκια των ομολόγων δεν έχουν αυξηθεί.
Η απάντηση σ' αυτήν την εξέλιξη είναι Επειδή η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, έχει πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς σύντομα.
Η προοπτική αυτή που έχει δώσει η Fed διατηρεί σταθερά χαμηλά τα επιτόκια, αλλά αν αλλάξει τότε ο κόσμος του σταθερού εισοδήματος μπορεί να μπει σε μια δύσκολη διαδρομή.

Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνουν αυτές οι συνθήκες;

Σύμφωνα με τον James Sweeney, Chief Economist της Credit Suisse, οι τέσσερις οικονομικές ενδείξεις που θα σηματοδοτήσουν την άνοδο των επιτοκίων είναι:

1. Αλλαγή των πιστωτικών συνθηκών

Από τα μέσα Ιουλίου, οι δανειολήπτες υψηλής απόδοσης καταβάλλουν, κατά μέσο όρο, ένα ασφάλιστρο 3,48 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από τα κρατικά ομόλογα, πολύ κάτω από το ήδη από τα ιστορικά χαμηλά spread.
Οι ανησυχίες ότι η πιστωτική στενότητα και η χαμηλή μεταβλητότητα/προσαρμοστικότητα της αγοράς θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

2. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στο 2%

Ο πυρήνας του πληθωρισμού βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σταθερά το 2014, από τον Ιανουάριο του 1,6% στο 2% το Μάιο.
Σύμφωνα με την Credit Suisse αναμένεται στο άμεσο μέλλον η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία για τον πληθωρισμό να επισπεύσει τις εξελίξεις.

3. Βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η αύξηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε από 5,3% το Νοέμβριο του 2013 στο 3,4% τον Ιούνιο.
Η επιβράδυνση αυτή κρίνεται ως συγκυριακή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και άλλων παραγόντων.
Σύμφωνα με την Credit Suisse αναμένεται βελτίωση των δεδομένων παραγωγής των ΗΠΑ, όπου αναμένεται επιτάχυνση κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,3% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

4. Μείωση της ανεργίας κάτω από 6%

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασε το 6,1% τον Ιούνιο, και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μειωθεί στο 5,8% μέχρι το τέλος του έτους.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης