Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy's: Προσοχή έρχονται τα bail-in για τις ευρωπαικές τράπεζες - Οι φόβοι για τα stress tests

Μοοdy's: Προσοχή έρχονται τα  bail-in για τις ευρωπαικές τράπεζες - Οι φόβοι για τα stress tests
Οι αγορές παραμένουν πάντα σε επιφυλακή σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη
Tα απόνερα της αναταραχής που προκάλεσε στις αγορές η περιπέτεια της πορτογαλικής Banco Espírito Santo αποτιμούν ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές, επιχειρώντας να απωκωδικοποιήσουν την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν τελικώς αρκετά γρήγορα από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι τραπεζικές εξελίξεις στην Πορτογαλία.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο επεισόδιο - γεγονός ανέδειξε τη νευρικότητα και την ανησυχία των επενδυτών για το... πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ράλι των μετοχών και των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οι αγορές παραμένουν πάντα σε επιφυλακή - σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη - γεγονός που μαρτυρά πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει ολοκληρωτικά τελειώσει.
"Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχουμε δημιουργήσει είναι τρελό. Μια μικρή τράπεζα μπορεί να κλονίσει το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο", δηλώνει ο Gary Jenkins της LNG.
"Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν να σπάσουν τη διασύνδεση μεταξύ κρατών και τραπεζών", προσθέτει.
Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως οι τραπεζικές μετοχές ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 2014.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές θεώρησαν τις τράπεζες τον Νούμερο 1 ωφελημένο στην πορεία της Ευρωζώνης προς την ανάκαμψη.
Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίστηκε κυρίως η επιστροφή τραπεζών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, στις αγορές για δανεισμό, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.
Οι εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας διαμορφώνεται στα 69,2 δισ. από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.
"Η άποψη των επενδυτών για τις χώρες της περιφέρειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την ελληνική, την πορτογαλική και την ισπανική οικονομία", σχολιάζει ο Constantin Gurdgiev της True Economics.
"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά κρατικό και εταιρικό χρέος από την ευρωπαϊκό περιφέρεια", συμπληρώνει.
"Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση ευρωπαϊκής τράπεζας που προκαλεί ανησυχίες", επισημαίνει, από την πλευρά του ο Pepa Mori, τραπεζικός αναλυτής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλάζει και περνά σε νέα εποχή. Στην εποχή του bail-in.
"H επενδυτική προσέγγιση για την ευρωπαϊκή περιφέρεια στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν η εξής: Προβείτε σε αγορές. Η προσέγγιση αυτή απέδωσε!", παραδέχεται ο Richard Thomas, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merill Lynch.
"Κανείς δεν περιμένει μεγάλες εκπλήξεις από εδώ και στο εξής, αλλά όσο πλησιάζουμε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, η νευρικότητα αυξάνεται...", προσθέτει ο Thomas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης