Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο χάρτης της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς - Ποιος μπορεί να σταματήσει τη σφαγή;

tags :
Economist: Ο χάρτης της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς - Ποιος μπορεί να σταματήσει τη σφαγή;
Μόνο οι ΗΠΑ φαίνονται ικανές να πείσουν το Ισραήλ να υποχωρήσει, ωστόσο η επιρροή τους λόγω Obama έχει αποδυναμωθεί
Το διπλωματικό «χάρτη» των δραματικών εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας σκιαγραφεί σε δημοσίευμά του ο Economist, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα πότε και πως θα σταματήσουν οι αιματηρές επιχειρήσεις.
Παρά την κατά κράτος κυριαρχία του Ισραήλ, η οποία έχει κοστίσει βαρύ φόρο αίματος στους Παλαιστινίους, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι ότι η Χαμάς προτίθεται να εγκαταλείψει σύντομα τη μάχη, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας πέντε ωρών, στις 17 Ιουλίου 2014.
Όταν το Ισραήλ πρότεινε εκεχειρία, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, στις 14 Ιουλίου, οι ηγέτες της Χαμάς αρνήθηκαν.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης εκεχειρίας και την κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του ισραήλ, η Χαμάς εξακολούθησε να εκτοξεύει ρουκέτες.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Binyamin Netanyahu, μελετούσε τα επόμενα βήματά του, εν μέσω αντικρουόμενων συμβουλών τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
Καθώς αυξάνεται ο φόρος αίματος στην περιοχή, η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα της Χαμάς, θα ενταθεί.
Η επιρροή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή είναι περιορισμένη στις μέρες μας, σχολιάζει ο Economist.
Η πολιτική της Ε.Ε. να αρνείται την επαφή με τη Χαμάς, καθιστά σχεδόν αδύνατη την διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων.
Νορβηγία και Ελβετία, οι οποίες δεν είναι μέλη της Ε.Ε. έχουν προσφερθεί να συνεισφέρουν στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και η κυβέρνησή του, δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν, ωστόσο ο Netanyahu, αρνείται κάθε επαφή με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να πείσουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός,ωστόσο η επιρροή τους έχει εξασθενήσει υπό την προεδρία του Barack Obama.
Ο ίδιος είναι ανήμπορος να συνομιλήσει απευθείας με τη Χαμάς, γι αυτό ζήτησε τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Πρόκειται για το πιο φιλικό προς την παλαιστινιακή οργάνωση στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Khaled Meshal, ηγέτης της Χαμάς εκτός Γάζας με τη μεγαλύτερη επιρροή, έχει την έδρα του στο Κατάρ.
Πάντως ούτε οι Καταριανοί δείχνουν ικανοί να πείσουν τη Χαμάς να υποχωρήσει.
Το Ισραήλ σκέφτηκε ότι θα ήταν πιο έξυπνο να χειριστεί την υπόθεση της Χαμάς η Αίγυπτος, καθώς ο νέος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi, αντιπαθεί σφόδρα την παλαιστινιακή οργάνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης