Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Περιορισμένες οι θετικές επιπτώσεις από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

tags :
Moody's: Περιορισμένες οι θετικές επιπτώσεις από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Η επίδρασή θα είναι πιο περιορισμένη από εκείνη των παρόμοιων προγραμμάτων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο
Περιορισμένες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος επισημαίνει ότι αν και το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι πιο περιορισμένες απ 'ότι τα παρόμοια προγράμματα που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη νέα της έκθεση με τίτλο "ECB QE Would Be Mildly Credit Positive for Euro Area Issuers" (το QE της ΕΚΤ θα είναι ήπια credit positive για την Ευρωζώνη", η Moody's τονίζει ότι η ποσοτική χαλάρωση της ζώνης του ευρώ θα έχει οριακά θετικές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Επίσης, το QE θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην οικονομία, αυξάνοντας τις πληθωριστικές προσδοκίες και ενθαρρύνοντας την αύξηση των δαπανών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ωστόσο, η επίδρασή της θα είναι πιο περιορισμένη από εκείνη των παρόμοιων προγραμμάτων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού.
υπό αυτά τα δεδομένα η πρόσθετη επίπτωση που θα έχουν το QE είναι αβέβαιη.
Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν πιο ομαλά από ό,τι ήταν το 2009, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησαν τα αντίστοιχα προγράμματά τους.
Η μεγαλύτερη επίδραση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα ήταν πιθανό να γίνει αισθητή στην αγορά ABS.
Παρ 'όλα αυτά, οι όποιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τα βάρη του χρέους.
Η υψηλότερη ανάπτυξη, ένα ασθενέστερο ευρώ και η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση θα ωφελήσει επίσης μεγάλες εταιρείες.
Ομοίως, οποιαδήποτε βελτίωση στο γενικό οικονομικό περιβάλλον ως συνέπεια της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι θετική για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της αύξησης της τιμής των περιουσιακών στοιχείων.
Αντίθετα, η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στις τράπεζες θα είναι μικτές.
Ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι οριακά θετικός, με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που επωφελούνται από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Ωστόσο, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επίσης χαμηλότερα καθαρά περιθώρια κέρδους ενώ θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης