Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις στην περιφέρεια - Το Δεκέμβριο η ποσοτική χαλάρωση

Citigroup: Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις στην περιφέρεια - Το Δεκέμβριο η ποσοτική χαλάρωση
Παραμένει εύθραυστη η ευρωπαϊκή οικονομία
Συγκεχυμένη παραμένει η εκτίμηση της Citigroup για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη, καθώς για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων και δυσκολιών.
Σύμφωνα με νέα της έκθεση, υπό τον τίτλο «Is the Euro Area Recovery at Risk of Faltering?», η Citigroup εκτιμά πως οι κίνδυνοι επίκειται να επιταθούν το β’ 3μηνο του 2014, ενώ από το γ’ 3μηνο αναμένεται μία σχετική αποκλιμάκωση.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το 2015, λαμβάνοντας ώθηση από την έναρξη ενός ισχυρού προγράμματος αγοράς ομολόγων, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2014. Επικουρικά, το επιχειρηματικό κλίμα θα συνεχίσει το ανοδικό momentum, εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης σε πηγές πίστωσης.
Ωστόσο, η συγκρατημένη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και η ευπάθεια σε πιθανά σοκ καθιστούν εύθραυστη την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Citigroup εκτιμά πως ο πληθωριστικός δείκτης θα παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας αναγκαία την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων το Δεκέμβριο του 2014.





Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης για το 2014 – 2015
Το βασικό σενάριο της Citigroup για το 2014-15 κάνει λόγο για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία εδράζεται στη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και στη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών assets.
Ωστόσο, η πρόσκαιρη αδυναμία στα μακροοικονομικά μεγέθη αίρει τη διάχυτη αισιοδοξία των αναλυτών.





Που έγκειται η αδύναμη ανάπτυξη;
Το ερώτημα της Citigroup αφορά τα αίτια στασιμότητας της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η μία απάντηση ανακαλύπτει τα αίτια στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση και η δεύτερη, στην αδύναμη διεθνής ζήτηση.
Παράλληλα, η Citigroup προβαίνει σε έναν άτυπο  διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα. Για την περιφέρεια, αναμένει κλιμάκωση των θετικών ενδείξεων, ιδίως για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Για τον πυρήνα ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, η οικονομία θα παραμένει σε στάσιμα νερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης