Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Aρνητικό outlook για τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες - Εστία κινδύνων η ποιότητα των assets και η μειωμένη κερδοφορία

Moody’s: Aρνητικό outlook για τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες - Εστία κινδύνων η ποιότητα των assets και η μειωμένη κερδοφορία
Σοβαρές επιφυλάξεις για τις τράπεζες σε Ισπανία και Ιταλία διατηρεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
«Αρνητικό» ανακοίνωσε πως διατηρεί το outlook των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Με δύο εκθέσεις του, μια για τις ισπανικές τραπεζες (14/7) και μια για τις ιταλικές, ο οίκος επιβεβαιώνει πως διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για την κατάσταση του ιταλικού και ισπανικού τραπεζικού συστήματος, εκφράζοντας ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, τα επίπεδα ρευστότητας, την ποιότητα των assets τους και την κερδοφορία τους.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, δεδομένης της κρισιμότητας των επικείμενων πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές των ιταλικών τραπεζών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας των assets αλλά και της συρρικνούμενης κερδοφορίας. Παράλληλα, επισημαίνει η Moody’s, η εύθραυστη οικονομία και η χαμηλή πιστωτική ζήτηση δεν συμβάλλουν στην ανόρθωση του ιταλικού banking.
Επίσης, η Moody’s εκτιμά πως οι προβλέψεις για τις ιταλικές τράπεζες τους επόμενους 12 – 18 μήνες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, οι πιέσεις στην τραπεζική κερδοφορία θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η Moody’s «βλέπει» μία συρρίκνωση των ζημιών για το 2014 εξαιτίας της μείωσης του λειτουργικών δαπανών. Σημειώνεται πως το 2013 οι ιταλικές τράπεζες είχαν καταγράψει ζημιές ύψους 20,6 δισ. ευρώ.
Καταλήγοντας, η Moody’s υπογραμμίζει πως το αρνητικό outlook αντανακλά και τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μετακυλύουν το κόστος διάσωσης από τους φορολογούμενους στους μετόχους και τους καταθέτες.
Σημειώνεται πως η Ιταλία χαίρει της αξιολόγησης «Baa2» με «σταθερό» outlook.
Όπως ανέφερε από τις 14/7 το www.bankingnews.gr, αρνητικό παραμένει το outlook των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, αν και οι συνθήκες στην οικονομία έχουν βελτιωθεί, η ρευστότητα έχει αυξηθεί και οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ισπανικό κλάδο είναι η αλλαγή του πλαισίου εξυγίανσης, το οποίο αυξάνει τους πιστωτικούς κινδύνους για τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές.
Το πλαίσιο αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά από 1η Ιανουαρίου 2015, πλήττει επί της ουσίας τους  μη εξασφαλισμένους πιστωτές.
Εκτός αυτής της εξέλιξης, η ρευστότητα του κλάδου βελτιώνεται, μειώνοντας την εξάρτησή του από την βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, για να ικανοποιήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Επίσης, ο κλάδος επωφελείται από την πρόοδο της απομόχλευσης, ενώ η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου έχει ανακτηθεί.
Άλλωστε, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι υποστηρικτικές για τον κλάδο, καθώς αναμένει το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,2% το 2014 και 1,7% το 2015.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 20:12 15 Ιουλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης