Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Προειδοποιούν την Ιρλανδία για τον κίνδυνο νέας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων – «Άλμα» +22% στις τιμές το Μάιο

Financial Times: Προειδοποιούν την Ιρλανδία για τον κίνδυνο νέας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων – «Άλμα» +22% στις τιμές το Μάιο
Έρχεται νέα κατάρρευση στις τιμές ακινήτων;
Για τον κίνδυνο μίας νέας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας προειδοποιούν οι Financial Times.
Μόλις λίγα χρόνια μετά την φούσκα της α’ δεκαετίας του 2000, το ιρλανδικό real estate βρίσκεται ενώπιον μίας «αναγέννησης» κινδύνου.
Μεταξύ του 2008 και του 2010, η τιμές των κατοικιών κατέρρευσαν βίαια κατά 60% με 65%.
Σήμερα το φαινόμενο φαίνεται πως επαναλαμβάνεται από την αντίθετη πλευρά, καθώς βάσει στοιχείων της ιρλανδικής στατιστικής αρχής, οι τιμές κατοικιών στο Δουβλίνο αυξήθηκαν κατά +22% το Μάιο. Μάλιστα, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 10-12 ετών.
Πλέον, οι αναλυτές φοβούνται μία ενδεχόμενη κατάρρευση των τιμών, όπως ακριβώς συνέβη και την περίοδο 2008 – 2010.
Παρά ταύτα, υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές, οι οποίες εμφανίζονται πιο καθησυχαστικές. «Ακόμη και εάν οι τιμές αυξηθούν κατά 20%, αυτές θα παραμείνουν σε επίπεδα έως και 50% χαμηλότερα της προ κρίσης περιόδου» επισημαίνει ο Mark Fitzgerald, αναλυτής της real estate εταιρείας, Sherry Fitzgerald.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, οι γενεσιουργές αιτίες της «φούσκας» των προηγούμενων ετών - ανεξέλικτη οικοδόμηση, «φθηνά» δάνεια και ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού - απουσιάζουν πλήρως από την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ακινήτων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης