Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale - Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από του ιδιωτικού τομέα

Societe Generale - Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από του ιδιωτικού τομέα
Παραμένουν τεράστιες οι διαφορές στο κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Χαμηλότερα από το κόστος δανείων του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Societe Generale.
Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται και πάλι τις κυβερνήσεις και τα ομόλογα τους, ζητώντας πλέον μεγαλύτερη απόδοση για τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούλιο του 2007.



Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Societe Generale, ο κατακερματισμός της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανάμεσα στις χώρες συνεχίζεται, καθιστώντας τους ισχυρισμούς της ΕΚΤ περί μείωσης των διαφορών μεταξύ των χωρών σχεδόν ουτοπικούς.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας με εκείνες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει τεράστιες διαφορές.
Μάλιστα, το εν λόγω κόστος στη Γερμανία τείνει να περιοριστεί σημαντικά, σε αντίθεση με εκείνο στην Ισπανία και την Ιταλία που ξεπερνά και πάλι το 5,5%.



Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς με ίσους όρους στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που εξηγεί και γιατί η νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ έχει περιορισμένα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες εξαιρετικά διευκολυντική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης