Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Πως ένα… e-mail προκάλεσε πανικό στo τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας!

Bruegel: Πως ένα… e-mail προκάλεσε πανικό στo τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας!
Απίστευτο παρασκήνιο πίσω από την παρ' ολίγον τραπεζική κατάρρευση
Ένα… spam e-mail ευθύνεται για τον πανικό που λίγο έλειψε να προκαλέσει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, με το think tank Bruegel να εξηγεί την… περίεργη διαδρομή του ηλεκτρονικού μηνύματος.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα έντονη, σχολιάζει το Bruegel, καθώς οι καταθέτες απέσυραν μεγάλα ποσά από τις δύο σημαντικότερες κρατικές τράπεζες της Βουλγαρίας, τις Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ) και First Investment Bank.
Η Κομισιόν ενέκρινε πιστωτική γραμμή 1,7 δισ. ευρώ και έκτοτε η ένταση δείχνει να έχει χαλαρώσει, μετά τις αναφορές της κεντρικής τράπεζας για σχέδιο αποσταθεροποίησης και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.
Όλα ξεκίνησαν από μία επενδυτική εταιρεία, η οποία έχτισε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων εταιρειών, με στόχο την προώθηση των υπηρεσιών της.  Μέσω αυτού του δικτύου, εκδόθηκε ένα σημείωμα με τη μορφή του alert το οποίο έκανε λόγο για «κίνδυνο των καταθέσεων στις τράπεζες της Βουλγαρίας».
Ειδικότερα, το e-mail έκανε λόγο για χρεοκοπίες τραπεζών και  διάσπαση της σύνδεσης του νομίσματος της Βουλγαρίας με το ευρώ.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το e-mail είχε μεγάλη απήχηση, καθώς κυκλοφόρησε μέσω υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.
Πάντως όπως σχολιάζει το Bruegel, προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον τραπεζικό πανικό, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι είναι περισσότερο πολιτικά, παρά οικονομικά…
Όπως εξηγούν, η KTB έχει μια πολύ ισχυρή και σύνθετη σχέση με την πολιτική, αφού του 30% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από το Ομάν και το 10% από τη ρωσική τράπεζα VTB. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της είναι ο Tsvetan Vassilev, επιχειρηματίας που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας.
Πολλές πηγές, μεταξύ των οποίων οι New York Times και οι Financial Times αποδίδουν τον τραπεζικό πανικό σε μία περίπλοκη κόντρα ανάμεσα στον Tsvetan Vassilev και τον Delyan Peevski, έναν άλλο αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη αυτοκρατορίας των media και μέλους του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η πολιτική ένταση στη Βουλγαρία, η οποία αποτελεί δίοδο για το φυσικό αέριο της Ρωσίας, προς την Ευρώπη,  αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, με τη χώρα να βρίσκεται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά Μόσχας – Βρυξελλών για τη συμμετοχή της στον αγωγό South Stream.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις 5 Οκτωβρίου, ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor υποβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική της αξιολόγηση σε ΒΒΒ-, επικαλούμενη την πολιτική αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης