Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παρά την ομαλοποίηση, ο κίνδυνος για την Βουλγαρία παραμένει… - Πιθανό ένα μαζικό κύμα «φυγής» καταθέσεων

Fitch: Παρά την ομαλοποίηση, ο κίνδυνος για την Βουλγαρία παραμένει… - Πιθανό ένα μαζικό κύμα «φυγής» καταθέσεων
Στο 18,2% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των βουλγαρικών τραπεζών
Παρά την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Βουλγαρία, ο οίκος αξιολόγησης Fitch παραμένει προβληματισμένος σχετικά με την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος..
Υπό τον τίτλο «Runs On Two Bulgarian Banks Flag Governance Risks», η Fitch υπογραμμίζει τα προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση των εγχώριων τραπεζών. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σύνολο του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα, οι πρωταγωνίστριες των προηγούμενων ημερών - FIBank και Cooperative Commercial - είναι εξαιρετικά ευάλωτες στον κίνδυνο απώλειας σημαντικού μέρους των καταθέσεων.
Άλλωστε, στη μηνιαία του έκθεση για την Βουλγαρία, το ΔΝΤ είχε υπερθεματίσει πως οι προσπάθειες μείωσης της παρέμβασης στην ανεξαρτησία των τραπεζικών θεσμών αποτελούν το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη.  Παράλληλα, μία ενδεχόμενη πολιτική σταθεροποίηση θα μειώσει περαιτέρω τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να σημειωθεί πως η πολιτική αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις 5 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.
Παρόλη την χρηματοπιστωτική αστάθεια, οι βουλγαρικές τράπεζας παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, καθώς ο Core Tier 1 διαμορφώθηκε το α’ 3μηνο του 2014 στο υψηλότατο 18,2%.
Συνοψίζοντας, η Fitch εκτιμά πως η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παραμείνει σταθερή, ενώ προειδοποιεί για την απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών, η οποία ενδέχεται πως θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, ιδίως στις δύο «προβληματικές» τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης