Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θρίλερ στην Αργεντινή - Αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε την αποπληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους, αν δεν εξοφληθούν τα δύο hedge funds

Θρίλερ στην Αργεντινή - Αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε την αποπληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους, αν δεν εξοφληθούν τα δύο hedge funds
Ο δικαστής Thomas Griesa δήλωσε πως επιτρέπονται μόνο οι πληρωμές των ομολόγων που διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής
Κορυφώνεται η αγωνία για την επόμενη μέρα της Αργεντινής, καθώς η παράταση του θρίλερ με την αποπληρωμή του χρέους της επαναφέρει στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας...
Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα πως η χθεσινή απόπειρα της Αργεντινής να αποπληρώσει μέρος του χρέους της, καταβάλλοντας ποσό ύψους 1 δισ. δολ. στη Bank of New York Mellon, κρίνεται παράνομη.
Επομένως τα κεφάλαια που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση παραμένουν άθικτα στον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ έχει διαταχθεί η επιστροφή τους στην κυβέρνηση της Αργεντινής.
Ο λόγος; Σύμφωνα με το αμερικανικό δικαστήριο, η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τους άλλους πιστωτές της μέχρι να καταβάλλει τα ποσά που οφείλει στα δύο hedge funds - NML Capital και Aurelius - που κέρδισαν πρόσφατα τη μακρά δικαστική διαμάχη τους με τη χώρα.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια σημερινής ακρόασης, ένας δικηγόρος της Bank of New York Mellon δήλωσε πως χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση της Αργεντινής, κατέθεσε ένα ποσό της τάξης των 539 εκατ. δολ., σε δολάρια και ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αναδιαρθρωμένα ομόλογα.
Ο δικαστής Thomas Griesa δήλωσε πως επιτρέπονται μόνο οι πληρωμές των ομολόγων που διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής.
Σύμφωνα με τον δικαστή, η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώνει το αναδιαρθρωμένο χρέος της, παρά μόνο εάν εξοφλήσει και τα δύο hegde funds που έχουν αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση με τη χώρα.
"Η Αργεντινή έλαβε μέτρα για να προχωρήσει με την αποπληρωμή του χρέους", δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη 1 δισ. δολ σε αμερικανική τράπεζα, προκειμένου να διευθετήσει μέρος του χρέους της.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η πληρωμή αυτή αποδεικνύει «την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το σύνολο των πιστωτών της». "Τα μέτρα ελήφθησαν" τόνισε. "Η Αργεντινή συμμορφώνεται με τους όρους των συμβολαίων", πρόσθεσε, αναφερόμενος στα ομόλογα που έχουν αναδιαρθρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης