Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η υποψηφιότητα J.C. Juncker για την προεδρία της Κομισιόν ωθεί στην… έξοδο την Μ. Βρετανία - Απογοητευμένος ο D. Cameron

Η υποψηφιότητα J.C. Juncker για την προεδρία της Κομισιόν ωθεί στην… έξοδο την Μ. Βρετανία - Απογοητευμένος ο D. Cameron
Στις 16 Ιουλίου η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της προτάσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τον Jean – Claude Juncker προτείνει και επισήμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.
Παρά τις επίμονες αντιδράσεις της Μ. Βρετανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέμεινε στην επιλογή Juncker, καθώς οι 26 από τις συνολικά 28 χώρες της Ε.Ε. υπεραμύνθηκαν της πρότασης του Συμβουλίου. Αρνητικές ήταν μόνο οι ψήφοι της Μ. Βρετανίας και της Ουγγαρίας.
«Είναι το λάθος άτομο. Ο J.C. Juncker συνιστά ένα πεπαλαιωμένο πρόσωπο, ο οποίος ενίσχυσε το ρόλο των Βρυξελλών και μείωσε την ισχύς των εθνικών κυβερνήσεων» υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο D. Cameron.
Βέβαια, η σχετική εξέλιξη επιταχύνει τις αποφάσεις των Βρετανών για τυχόν έξοδο από την Ε.Ε., καθώς ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και ο βρετανικός Τύπος, είχε συνδέσει άρρηκτα την εκλογή Juncker με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. "Είναι δύσκολο πλέον, να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ε.Ε." διαμήνυσε χαρακτηριστικά, ο D. Cameron.
Σημειώνεται πως ο J.C. Juncker ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε και τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές. Η οριστική τοποθέτηση του 59χρονου πολιτικού αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας στις 16 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης