Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Εμμένουν» οι FT - Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες - Έκδοση 7ετούς ή 3ετούς ομολόγου

«Εμμένουν» οι FT - Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες - Έκδοση 7ετούς ή 3ετούς ομολόγου
Επανέρχονται τα σενάρια περί νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές
Νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις ευοίωνες συνθήκες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν πως η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σημειώνεται πως τον Απρίλιο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. δολάρια από δημοπρασία 5ετούς ομολόγου, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ.
«Εάν οι επενδυτές λάβουν υπόψη τους πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να υπερκαλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων δύο ετών (το οποίο εκτιμάται στα 11 με 12 δισ. ευρώ), τότε το κόστος δανεισμού της χώρας θα αυξηθεί ραγδαία» εξηγεί κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Παράλληλα, εκτιμά πως η νέα έξοδος στις αγορές θα συντελεστεί με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, με επιτόκιο γύρω στο 4,75%. Ως εναλλακτική, συμπληρώνει, υπάρχει το ενδεχόμενο έκδοσης 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,25%.
«Η θέση της Ελλάδας ενόψει των διαπραγματεύσεων για το χρέος, θα είναι ισχυρότερη εάν καταφέρει να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλαράκι, ύψους 5 με 7 δισ. ευρώ» τονίζει παράλληλα.
«Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε με το όπλο στον… κρόταφο» καταλήγει ο τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.

Tι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 18 Ιουνίου του 2014:
Το χρηματοδοτικό «κενό» των 12,6 δισ. ευρώ που όπως διέγνωσε το ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει η Αθήνα από τον Ιούνιο του 2015 και τα ομόλογα των 6,086 δισ. ευρώ που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο, επισπεύδουν την δεύτερη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες αυτές χρηματοδοτικές ανάγκες η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα το επόμενο διάστημα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο να ξαναβγεί στις κεφαλαιαγορές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ρευστότητα του.
Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ή και ακόμη μεγαλύτερου ποσού μέχρι του ύψους των 5 δισ. ευρώ που θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος των προσφορών.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε χθες ότι η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι 7ετής και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων.
«Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της έκδοσης.
Ανεπίσημα, πάντως, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει μετά το ινκόγκνιτο ταξίδι του Γιάννη Στουρνάρα στο Παρίσι. Είχε προηγηθεί η εκστρατεία ανεύρεσης επενδυτών από τον προηγούμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνο Τσακλόγλου (σ.σ. νέος ΣΟΕ είναι ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης) και τον Στέλιο Παπαδόπουλο, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Οι δύο άνδρες σε ένα ειδικού τύπου «road show» που διοργανώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα παρουσίασαν σε τραπεζίτες και μεγαλοεπενδυτές τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Κεντρικό σημείο αναφοράς στις παρουσιάσεις που έγιναν στο Παρίσι ήταν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την πρώτη έξοδο στις κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 4,95%.
Εκτός από το νέο 5ετές, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στην αγορά μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους. Στις υπόλοιπες διάρκειες υπάρχουν το 10ετές και το 50ετές ομόλογο. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει αισθητά μετά το πρώτο «κρας - τεστ» της εξόδου.
Η πρόσκαιρη άντληση ρευστότητας, ωστόσο, θα βοηθήσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που το ΔΝΤ υπολογίζει στα 12,6 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2015 και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.
Από την άλλη ασφυκτική πίεση ασκούν στον προϋπολογισμό ομόλογα ύψους 6,086 δισ. ευρώ που λήγουν τον Αύγουστο, που μετά τον Μάιο αποτελεί τον δεύτερο πιο φορτωμένο μήνα για το 2014.
Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων, τον Σεπτέμβριο λήγουν τίτλοι μικρότερης αξίας και δη 1,174 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο ομόλογα 430 εκατ. ευρώ και στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου ομόλογα 1,890 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης