Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτος εξόδου από την κρίση το 2014; - Τι απαντούν Berenberg Bank και Open Europe

Έτος εξόδου από την κρίση το 2014; - Τι απαντούν Berenberg Bank και Open Europe
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις από Berenberg Bank και Open Europe
Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης διατυπώνουν η Berenberg Bank και το γνωστό think tank Open Europe.
Ειδικότερα, στο φλέγον ερώτημα εάν το 2014 θα αποτελέσει έτος εκτίναξης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, Berenberg Bank και Open Europe διατυπώνουν δύο αντιφατικές – αντικρουόμενες απαντήσεις.

Berenberg Bank
Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία σταδιακά προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ενδυνάμωσης, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί το β’ 6μηνο του 2014. Η Γερμανία συνιστά χώρα – οδηγό για την ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα, οι χώρες που επλήγησαν από τη χώρα υπερβαίνουν την ύφεση, χαιρετίζοντας την ανάκαμψη.
Φυσικά, καταλυτική είναι η επίταση της γερμανικής καταναλωτικής ζήτησης και η βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Η ΕΚΤ παράλληλα, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε, διατήρησε τους επενδυτές στην Ευρωζώνη, επιτρέποντας στις πληττόμενες χώρες να ολοκληρώσουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ιρλανδία και Ισπανία εξήλθαν των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ το ίδιο αναμένεται να πραγματοποιήσει και η Πορτογαλία.

Open Europe
Εάν θεωρηθεί πως το 2013 η Ευρωζώνη έπιασε… πάτο, τότε το 2014 αυτομάτως σηματοδοτεί ένα έτος ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτό δεν συνιστά θέσφατο. Ενώ η γερμανική οικονομία επιταχύνεται, άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες - όπως αυτή της Γαλλίας - παραμένουν προσκολλημένες, στερούμενες της υλοποίησης ενός καθοριστικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Άλλωστε, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, το 2014 διαθέτει αρκετές πηγές αβεβαιότητας.
Επίσης, ας μην λησμονούνται και τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης των οικονομιών. Ακόμη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου έγειρε έναν ακόμη «πονοκέφαλο» καθώς η προσπάθεια των εθνικών κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις αποκλιμακώθηκε και η ευθύνη μετατοπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης