Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα συνάντηση Gazprom και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της τιμής

Νέα συνάντηση Gazprom και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της τιμής
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς το Κίεβο, αν αυτό δεν πληρώσει το χρέος του ύψους 1,95 δισ. δολαρίων
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα Gazprom - Ουκρανία καθώς δεν κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση στη μακροχρόνια διαμάχη τους για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου κατά τις συνομιλίες που είχαν χθες στο Κίεβο.
«Δεν βρέθηκε καμιά λύση. Συνεπώς, σύμφωνα με την πρόταση του Επιτρόπου για την Ενέργεια Guenther Oettinger, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόντανσε δημοσιογράφους στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Gazprom Α.Miller αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς το Κίεβο, αν αυτό δεν πληρώσει το χρέος του ύψους 1,95 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας επί της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία και η διευθέτηση του χρέους της.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο αρνείται να αποπληρώσει το χρέος και ζητά τη μείωση κατά το ήμισυ της τιμής του φυσικού αερίου που έχει ορισθεί από τη Gazprom στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που συνιστά και την υψηλότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το Κίεβο ζητά η τιμή να καθοριστεί στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα ενώ η Μόσχα προτείνει η τιμή να καθοριστεί στα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, πρόταση που ήδη έχει απορρίψει το Κίεβο.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει απειλήσει ότι δεν διευθετηθεί το ζήτημα της αποπληρωμής του ουκρανικού χρέους, τότε θα μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, κάτι που θα έχει πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες και στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης