Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oι 6 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Δεν συνιστά απειλή η Ευρωζώνη

Oι 6 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Δεν συνιστά απειλή η Ευρωζώνη
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2% το 2014
Τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία περιγράφει ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, αν και εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία το τελευταίο διάστημα, δεν παύει να εκφράζει ανησυχία για ορισμένες πολύ σοβαρές προκλήσεις.
Αρκετοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί, χάρη στις συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τον Roubini η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2% για το 2014, ένδειξη θετική σε σχέση με την αναιμική ανάπτυξη του 1% των προηγούμενων ετών.
"Πάντα όμως θα υπάρχει ένα αλλά...", επισημαίνει ο Roubini, παρουσιάζοντας τη νέα του λίστα με τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους που δύνανται να εκτροχιάσουν την εν εξελίξει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι έξι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

1) Κίνα.
Μπορεί η κινεζική οικονομία να μην κινδυνεύει με κατάρρευση, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξής της κρίνεται σχεδόν αναμενόμενη.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος τοποθετεί στο 7% την ανάπτυξη της Κίνας το 2014 και στο 6,5% το 2015. Εάν δεν εφαρμοστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
2) Τυχόν πρώιμη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Fed από το 2015. Ωστόσο εάν η πορεία του πληθωρισμού καταστεί προβληματική, τότε δεν αποκλείεται η Fed να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.
3) Τυχόν αργοπορημένη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν επικρίνει τη Fed πως αργεί να αναλάβει δράση. Εάν αργήσει πάρα πολύ μέχρι να αυξήσει τα επιτόκια, είναι ορατός ο κίνδυνος για την εμφάνιση φούσκας...
4) Πλήθος προκλήσεων για τις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, τα προβλήματα μεταφέρονται από τον ανεπτυγμένο κόσμο στις αναδυόμενες αγορές.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τα επιτόκια της Fed και η μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες διεθνώς αποτελούν τρεις σοβαρές πηγές ανησυχίας για τον αναδυόμενο κόσμο.
5) Τυχόν κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Εάν η κρίση επιδεινωθεί, η ένταση δεν θα παραμείνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα είναι βέβαιη, άμεση και με σοβαρές συνέπειες.
6) Η απάντηση του κόσμου στην αυξανόμενη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Κίνας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση - γεωπολιτικής φύσεως - που καλείται να διαχειριστεί σήμερα ο πλανήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης