Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Στρεβλή η αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου - Η κρίση είναι παρούσα

Financial Times - Στρεβλή η αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου - Η κρίση είναι παρούσα
Είναι δυνατόν οι επενδυτές να θεωρούν τα ομόλογα της Ευρώπης ασφαλέστερα των ΗΠΑ και της Βρετανίας;
Την «αποπομπή» της αγοράς ομολόγων ως δείκτη μέτρησης της ευρωπαϊκής κρίσης, προκρίνουν οι Financial Times, οι οποίοι διαπιστώνουν εκτεταμένες στρεβλώσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Με την απόδοση του γαλλικού και ισπανικού 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται σε χαμηλό… 250 (!)  και πλέον ετών, οι Financial Times διερωτούνται εάν το ισπανικό ομόλογο είναι ασφαλέστερο του αμερικανικού…
Βάσει των επιτοκίων, η απάντηση είναι «ναι». Βάσει λογικής όμως; Είναι δυνατόν οι Ασιάτες επενδυτές να θεωρούν τα ομόλογα της Ευρώπης ασφαλέστερα των ΗΠΑ και της Βρετανίας;
Η βρετανική εφημερίδα, η οποία δίδει μία αρνητική φυσικά, απάντηση, επιχειρεί να αιτιολογήσει το φαινόμενο, αρχής γενομένης από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, τα επιτόκια των χωρών του Νότου επέστρεψαν στα προ-κρίσης  επίπεδα, παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, η πιθανότητα έναρξης ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων  περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται πιθανή η έλευση μίας εύλογης διόρθωσης.
Παράλληλα, οι Financial Times διαπιστώνουν έναν μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής κρίσης. Στην αρχή, η κρίση αποτυπωνόταν στα επιτόκια δανεισμού των κρατών μελών. Από τη στιγμή που ο Mario Draghi δεσμεύτηκε να κάνει «κάθε τι δυνατό» προκειμένου να διασώσει το ευρώ, η κρίση μετεξελίχθηκε, και οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην απειλή του αποπληθωρισμού.
Πλέον, η απόδοση του ισπανικού και ιταλικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο αδιανόητο 2,57% και 2,70% αντίστοιχα, ενώ τα spreads των δύο χωρών βρίσκονται σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Μάλιστα, η Μαδρίτη δανείζεται με λιγότερα χρήματα από ότι οι ΗΠΑ!
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, τα τόσο χαμηλά επιτόκια θα ενίσχυαν τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς ο κίνδυνος παραμένει ζωντανός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης