Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ θα προκαλέσουν αναδιάταξη της ρευστότητας - Πιθανή η αύξηση των καταθέσεων στην αμερικανική Fed

Fitch - Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ θα προκαλέσουν αναδιάταξη της ρευστότητας - Πιθανή η αύξηση των καταθέσεων στην αμερικανική Fed
Tι σχολιάζει η Fitch στη δεύτερη κατά σειρά έκθεσή της για τα νέα μέτρα της ΕΚΤ
Η απόφαση της ΕΚΤ - την περασμένη Πέμπτη 5/6 - να μειώσει σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, το επιτόκιο καταθέσεων μπορεί να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στην αμερικανική Fed, μέσω των υποκαταστημάτων τους στις ΗΠΑ.
Την ανωτέρω διαπίστωση διατυπώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, στη νέα έκθεσή του που συνέταξε για την αποτίμηση των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη λήψη νέων μέτρων.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά έκθεση της Fitch για τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη νέα αυτή έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση των καταθετικών επιτοκίων της ΕΚΤ σε αρνητικά επίπεδα θα αυξήσει τις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Fed.
Σύμφωνα με τη Fitch, η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση επιτοκίων θα οδηγήσει σε αναδιάταξη της ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Οι καταθέσεις στη Fed αποτελούν μια ακόμη επιλογή.  

Τι ανέφερε η Fitch στην προηγούμενη έκθεσή της για τα μέτρα της ΕΚΤ
Παρά τα γενναία βήματα στην αντιμετώπιση του αποπληθωριστικού κινδύνου, η Fitch καθιστά σαφές πως τα μέτρα – bazooka της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένη ισχύ στην πραγματική οικονομία.
«Τα πρόσθετα μέτρα της ΕΚΤ περιορίζουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού» υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, εξηγεί πως ορισμένα μέτρα αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η εν λόγω βοήθεια θα συντελεστεί σε μακροπρόθεσμο και όχι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός δανειοδότησης των επιχειρήσεων θα παραμείνει υποτονικός, υπονομευόμενος από την αδύναμη ζήτηση.
Επίσης, η Fitch εκτιμά πως τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού επιδρούν αρνητικά στη δυναμική του ευρωπαϊκού χρέους, ενώ καθιστούν δυσκολότερη την προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.
«Η ανάσα από τα μέτρα της ΕΚΤ είναι αξιοσημείωτη» αναγνωρίζει καταλήγοντας, αν και προειδοποιεί πως η ρευστότητα της αγοράς θα παραμείνει υποτονική, έως ότου οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπεράσουν το σκόπελο των stress tests της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης