Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενισχυμένος ο Βενιζέλος από τον ανασχηματισμό – Παραμένουν οι γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική συμπόρευση με τη ΝΔ

Ενισχυμένος ο Βενιζέλος από τον ανασχηματισμό – Παραμένουν οι γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική συμπόρευση με τη ΝΔ
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες, προβληματισμός στο Μαξίμου
Η διατήρηση δυνατών ονομάτων του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Χρυσοχοϊδη, Μανιάτη, Χριστοφιλοπούλου) και η ένταξη νέων (όπως του Ανδρέα Λοβέρδου από την Ελιά) στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζει ενισχυμένο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/Ελιά, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όχι μόνο για την αυξημένη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και απέναντι στα πυρά που δέχεται ο κ.Βενιζέλος από το εσωτερικό του κόμματος του για τις πολιτικές του επιλογές.
Μαζί με τον κ. Βενιζέλο (και εάν εκληφθεί ως κομματικά «αχρωμάτιστος» ο κ. Χαρδούβελης), το ΠΑΣΟΚ/Ελιά συμμετέχει στην κυβέρνηση με 13 μέλη και συγκεκριμένα με τέσσερις υπουργούς, με τέσσερις αναπληρωτές υπουργούς και πέντε υφυπουργούς.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πράσινα κυβερνητικά στελέχη προέρχονται από όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σε ένα πιο ευνοϊκό και ενδεχομένως ήπιο περιβάλλον για τον κ.Βενιζέλο στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η «ανανέωση» της κυβέρνησης δεν σημαίνει αυτόματα ότι εξαλείφθηκαν η γκρίνια και η εσωκομματική κριτική.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ είχε βυθιστεί σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο.
Σημαντικά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν θέσει ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας στο κόμμα επικαλούμενα το 8% των Ευρωεκλογών, ζητώντας παράλληλα τη διενέργεια συνεδρίου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την πολιτική κατεύθυνση όσο και για τον αρχηγό του κόμματος.
Αυτό το κλίμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης, το είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό του κόμματος, αποδίδοντας την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση φθοράς που δέχθηκε από τους δικούς του βουλευτές και στελέχη.
Αλλά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μόνο την ηγεσία.
Αφορά τον ίδιο τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος.
Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να «νοθευτεί» η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, υπάρχουν άλλοι που θέλουν τη μεγάλη Κεντροαριστερά ενώ παράλληλα ακούγονται και φωνές προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τον ασταθή αυτό πολιτικό και ιδεολογικό βηματισμό, το κύριο μήνυμα των επικριτών του κ.Βενιζέλου είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συμπόρευση με τη ΝΔ και ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη διατυπώνονται γκρίνιες για την «αναβάθμιση» της Λαϊκής Δεξιάς μετά την είσοδο στο νέο κυβερνητικό σχήμα των Ντινόπουλου, Γιακουμάτου, Καρασμάνη και Σοφίας Βούλτεψη.
Η δυναμική της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο δρόμο προς τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου κυβερνητικού σχήματος και το από το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.
Εάν και αυτό το κυβερνητικό σχήμα με την ενισχυμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη σύνθεση του, δεν καταφέρει να εκπέμψει άμεσα το μήνυμα ότι κάτι διαφορετικό έρχεται, θα ενεργοποιήσει πολύ πιο δυνατά τις φωνές αμφισβήτησης του κ.Βενιζέλου και των επιλογών του.
Εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια να είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας.
Ακόμα και εκείνα που θέλουν να τίθεται ζήτημα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ και πτώσης της κυβέρνησης ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης