Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Άστρο των μέτρων της ΕΚΤ το TLRO - Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία θα είναι άμεσος - Θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης

Deutsche Bank - Άστρο των μέτρων της ΕΚΤ το TLRO - Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία θα είναι άμεσος - Θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης
Θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στην αποκλιμάκωση των ομολόγων της περιφέρειας
"Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;"
Το ερώτημα αυτό διατυπώνει σε νέα έκθεσή της η Deutsche Bank, υπό τον τίτλο "Focus Europe - How big is the package?", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η γερμανική τράπεζα, από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, το πραγματικό άστρο είναι το στοχευμένο LTRO, το TLTRO, ήτοι το μέτρο χορήγησης φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, αν και ακόμη υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα και ασάφεια γύρω από τους όρους χρήσης του νέου μέτρου, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μπορεί να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία. Εάν το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μειωθεί αισθητά, τότε είναι εφικτός ο θετικός αντίκτυπος του μέτρου των TLTROs στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε όρους πραγματικής οικονομίας, επισημαίνει η Deutsche Bank, ο αντίκτυπος του μέτρου των TLTROs δεν αναμένεται ισχυρός σε ό,τι αφορά την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ωστόσο θα υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην αποκλιμάκωση των ομολόγων της περιφέρειας.
Πως βρίσκει όμως η επόμενη μέρα - της ανακοίνωσης των μέτρων - την ΕΚΤ; Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως η ΕΚΤ κατόρθωσε να εξισορροπήσει τον ηθικό κίνδυνο "moral hazard" που συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση ή μη βοήθειας προς τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης