Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist - Ευρώπη της Δημοκρατίας ή Ευρώπη της Βρετανίας... το δίλημμα της Merkel

Εconomist - Ευρώπη της Δημοκρατίας ή Ευρώπη της Βρετανίας... το δίλημμα της Merkel
Η ΕΕ δεν θα πρέπει να υποκύψει στους βρετανικούς εκβιασμούς - Να οριστεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Juncker
Σε μάχη κορυφής έχει αναδειχθεί η αντιπαράθεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει ο Economist, o θόρυβος που έχει προκληθεί γύρω από το όνομα του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αιχμή τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου,  Jean-Claude Juncker, ήταν αναμενόμενος. Μπορεί να έχει υπάρξει αναστάτωση, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη.
Γιατί; Γιατί πίσω από την αντιπαράθεση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν κρύβονται τα διαφορετικά οράματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πρόκειται για ένα θέμα, καθαρά ηθικής φύσεως, αναφορικά με την πραγματική θέση της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη.
Πρωταγωνιστές της νέας ευρωπαϊκής μάχης είναι δίχως άλλο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron. Και οι δύο φαίνεται πως έχασαν τον πραγματικό έλεγχο της κατάστασης και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας μάχης, στην οποία δεν επιθυμούσαν ίσως να εμπλακούν.
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (2009), η οποία άλλαξε τη διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν.
Το μείζον όμως θέμα αφορά στο πόσο αποτελεσματική αποδεικνύεται τελικά η υποψηφιότητα του Juncker για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον Economist, o πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup δεν τα... έχει πάει καθόλου άσχημα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας λίγοι θα βρεθούν να του προσάψουν ηχηρά λάθη. Τώρα τι περιμένει ο Juncker; Να αναγνωριστεί επισήμως ως ο νικητής για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Αδιαφορεί ακόμη και για τις δημόσιες κατηγορίες από την πλευρά του Cameron πως είναι... άνθρωπος του παρελθόντος.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια το βρετανικό περιοδικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να αφεθεί στους βρετανικούς εκβιασμούς του David Cameron. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες αυτό που επιθυμούν. Η Ευρώπη πρέπει με όρους δημοκρατίας να ορίσει τον Juncker στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Υπάρχει ένα δίλημμα: Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια περισσότερο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Βρετανία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
"Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει τη δημοκρατία...", επισημαίνει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης