Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κεντροαριστερά ή ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της ΔΗΜΑΡ – Πολιτικές ανατροπής σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κεντροαριστερά ή ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της ΔΗΜΑΡ – Πολιτικές ανατροπής σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Αριστεράς
Επί τάπητος και η παραίτηση του Φ. Κουβέλη
Τα επόμενα 24ωρα είναι πραγματικά κρίσιμα για την επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητήσει την παραίτηση του Φ.Κουβέλη, να αποτιμήσει τις αιτίες του τραγικού εκλογικού αποτελέσματος και να χαράξει τη μελλοντική πολιτική πορεία του κόμματος.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ.Κουβέλη ενώ η ανάλυση των αιτίων της εκλογικής κατάρρευσης της ΔΗΜΑΡ είναι ήδη εκτενής.
Συνεπώς, το μείζον ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί στο εξής η ΔΗΜΑΡ και ποιες πολιτικές συμμαχίες θα επιδιώξει.
Το δίλημμα είναι το εξής: Είτε συνεργασία με Ελιά, 58 και Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είτε συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν οι έριδες, οι οποίες μπορεί να πάρουν τέτοιες διαστάσεις που να επιφέρουν τελικά και τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ.
Αυτήν άλλωστε την προειδοποίηση απηύθυνε στην προχθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά ο Σπ.Λυκούδης, ο οποίος επεσήμανε απευθυνόμενος στον Φ.Κουβέλη ότι αν βάλει πλώρη για μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ τότε θα διασπάσει με δική του ευθύνη τη ΔΗΜΑΡ.
Η εκδήλωση για την Κεντροαριστερά (στην οποία ήταν παρόντες ο Στ.Θεοδωράκης από Το Ποτάμι, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Τατσόπουλος και άλλα στελέχη από τους 58) αποτέλεσε ένα «ηχηρό» μήνυμα προς τον κ.Κουβέλη και την ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που φέρονται να «κλίνουν προς τα αριστερά».
Εξίσου ηχηρό όμως ήταν το μήνυμα του κ.Λυκούδη σχετικά και με την πρόταση του να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελιά, Το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την ανασυγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής δημοκρατικής παράταξης.
Όπως τόνισε ο κ.Λυκούδης, ο ίδιος θα συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια ανεξάρτητα των αποφάσεων του κ.Κουβέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυτονόμηση του εάν η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιμείνει στον προσανατολισμό της προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Στάση που αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Οι διεργασίες είναι πραγματικά κρίσιμες στη ΔΗΜΑΡ.
Εάν μάλιστα συνδυαστούν και με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ όπου υπάρχουν αντιδράσεις και ενστάσεις όχι μόνο για την πορεία του κόμματος και την φυσιογνωμία της Ελιάς αλλά και για τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι προφανές πως το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς εισέρχεται σε νέα, δυναμική φάση με επίπονες και ενδεχομένως οδυνηρές επιπτώσεις.
Είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ, μια «διάσπαση» της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ – μέσω αποχωρήσεων στελεχών και βουλευτών – να συνδράμει σε μια ουσιαστική προσπάθεια για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Γεγονός που όπως και να ερμηνευτεί, είναι ικανό να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στις εύθραυστες ισορροπίες που διέπουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης