Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse - Πρόστιμα μαμούθ 100 δισ. δολ. θα καταβάλλουν στις ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Credit Suisse - Πρόστιμα μαμούθ 100 δισ. δολ. θα καταβάλλουν στις ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Πόσο ακριβά μπορεί να πληρώσουν τις όποιες παραβάσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες; Πολύ ακριβά...
Eκτιμήσεις - σοκ για τα πρόστιμα που πιθανότατα θα κληθούν να καταβάλλουν, στο προσεχές μέλλον, στις αμερικανικές αρχές οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατυπώνει η Credit Suisse.
Mε αφορμή το πρόστιμο - μαμούθ των 10 δισ. δολαρίων που θα επιβληθεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές στη γαλλική BNP Paribas, μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει ξεσπάσει στους κύκλους του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Πόσο ακριβά μπορεί να πληρώσουν τις όποιες παραβάσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες; Πολύ ακριβά, απαντά η Credit Suisse.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αποκλείεται να κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 103,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ!
Να σημειωθεί εδώ πως σε προηγούμενη ανάλυση της Credit Suisse - πριν από έναν χρόνο περίπου - οι εκτιμήσεις για το κόστος από πιθανές νομικές παραβάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούσε τα 58 δισ. δολάρια. Σήμερα, οι εκτιμήσεις έχουν διπλασιαστεί!
Να σημειωθεί εδώ πως στη διάρκεια της κρίσης των στεγαστικών δανείων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απώλεσαν 201 δισ. δολάρια!
Τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αμερικανικές αρχές στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προκαλέσει ταυτόχρονα και την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, ενόψει της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών stress tests, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανησυχία της ΕΚΤ για τα αμερικανικά πρόστιμα είναι τέτοια, που η Φρανκφούρτη εξετάζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει να υιοθετήσει στα stress tests μια ακόμη παράμετρο - παραδοχή, η οποία θα αφορά τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα αμερικανικά πρόστιμα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να επιβεβαιώνουν πως η ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά "μαξιλάρια", ικανά να καλύψουν τα πρόστιμα που ίσως τους επιβληθούν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Να σημειωθεί εδώ πως αν όντως η ΕΚΤ υιοθετήσει μια ακόμη παράμετρο στα stress tests, αυτό ίσως αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης