Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό εσωκομματικές γκρίνιες και έριδες Σαμαράς και Βενιζέλος προχωρούν σε σαρωτικό ανασχηματισμό - Κινούμενη άμμος το πολιτικό τοπίο

Υπό εσωκομματικές γκρίνιες και έριδες Σαμαράς και Βενιζέλος προχωρούν σε σαρωτικό ανασχηματισμό - Κινούμενη άμμος το πολιτικό τοπίο
Προβληματικός ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας της κυβέρνησης
Αν και Σαμαράς και Βενιζέλος λίγο μετά την ετυμηγορία της κάλπης υποστήριξαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θέτει ζήτημα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, οι πρώτοι τριγμοί στο κυβερνητικό οικοδόμημα είναι περισσότερο από εμφανείς.
Στη ΝΔ η γκρίνια είναι πιο έντονη.
Κυρίως διότι οι αριθμοί είναι πιο ξεκάθαροι.
Η ΝΔ έχασε περίπου 529.000 ψήφους (σε σύγκριση με τις επιδόσεις της στις εκλογές του Ιουνίου του 2012) και έμεινε δεύτερη με μια διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα οι επιλογές στο αυτοδιοικητικό επίπεδο αποδείχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ατυχείς.
Η ΝΔ με τις επιλογές της έχασε τα πιο πολυπληθή τμήματα της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ απώλεσε τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Καραμανλικοί και φιλελεύθεροι φέρονται να αποδίδουν τις ευθύνες στην λάθος τακτική και στις ατυχείς επιλογές προσώπων, στις οποίες προχώρησε το περιβάλλον του πρωθυπουργού, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον ίδιο τον κ.Σαμαρά.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην υπουργός Μ.Χαρακόπουλος έκανε ευθέως λόγο για ατυχή αποτελέσματα και ζήτησε να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στα κομματικά όργανα.
Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ έχει καλλιεργηθεί μια επίπλαστη αισιοδοξία κυρίως διότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα δημοσκοπικά ευρήματα που ήθελαν την Ελιά στο ταπεινωτικό 4%.
Ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών θέλει το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί από το 12% στο 8% και να μετρά απώλειες περίπου 350.000 ψήφων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012.
Παράλληλα, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αυτήν την αισιοδοξία επιβεβαιώνει.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ.Πάγκαλος έθεσε ευθέως ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο κ.Βενιζέλος απέτυχε στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικές διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος για τη στρατηγική που ακολουθεί ο κ.Βενιζέλος για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς αναμένεται να κορυφωθούν και να εκδηλωθούν έντονα στο δρόμο προς το συνέδριο του Οκτωβρίου.
Η διχογνωμία για το εάν αυτό το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης ή μόνο του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη έντονη
Είναι άλλωστε γνωστές οι αποστάσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την Ελιά και υποστηρίζει την ανάγκη να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτή την εσωκομματική δυσαρέσκεια για τις επιλογές και τις κινήσεις των ηγεσιών των δύο κομμάτων, Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν να απαντήσουν μέσω ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, τον οποίο αναμένεται να οριστικοποιήσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση (18:00 το απόγευμα).
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και θα αποτελέσει το μήνυμα για το πώς οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος αντιλαμβάνονται την ιδεολογική τους κατεύθυνση και την πολιτική στρατηγική τους σε μια πορεία που μυρίζει πρόωρες εθνικές εκλογές.
Ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος νιώθει για τους δικούς του λόγους ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, επιθυμεί η κυβέρνηση να λάβει ένα πιο προοδευτικό πρόσημο - με τη συμμετοχή περισσότερων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ - και μια πιο προοδευτική πολιτική, για αυτό άλλωστε το λόγο θέτει και ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας (θα είναι η τρίτη μετά τον περασμένο Ιούνιο).
Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να διευκολύνει τους χειρισμούς του τόσο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς όσο και για την προσέλκυση στην κυβέρνηση ανεξάρτητων (Λοβέρδος, Αηδόνης) ή δυσαρεστημένων βουλευτών από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους ΑΝΕΛ
Η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ψηλά στην ατζέντα και του πρωθυπουργού.
Και μπορεί να υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι συγκυβερνούν με το ΠΑΣΟΚ και νιώθουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τον αέρα νίκης που προβάλλει τα τελευταία 24ωρα ο κ.Βενιζέλος, αλλά την ίδια στιγμή πολλά γαλάζια στελέχη ζητούν από τον κ.Σαμαρά να στρίψει το τιμόνι και να κάνει άνοιγμα προς το Κέντρο και όχι προς τα Δεξιά της παράταξης.
Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εξαιρετικά λεπτές και οι αποφάσεις ιδιαίτερα κρίσιμες.
Μένει να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι κινήσεις των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου και πώς αυτές θα αξιολογηθούν όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τους ψηφοφόρους και την κοινή γνώμη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το οποίο παραπέμπει σε κινούμενη άμμο, κάθε λάθος επιλογή και στρατηγική μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά σοβαρές - έως και ανεξέλεγκτες - συνέπειες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης