Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle – Μετέωρος ο Juncker για την Κομισιόν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Ενστάσεις και αποστάσεις από τη Merkel

tags :
Deutsche Welle – Μετέωρος ο Juncker για την Κομισιόν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Ενστάσεις και αποστάσεις από τη Merkel
Πως ερμηνεύεται η στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας
Στην άρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel να στηρίξει την υποψηφιότητα του Jean Claude Juncker για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Η DW, αφού παραθέτει μερικές από τις προτάσεις της Merkel αναφορικά με την υποψηφιότητα Juncker, όπως «δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο», «δεν αποκλείω τίποτα», επιχειρεί να ερμηνεύσει το που μπορεί να οφείλεται η άρνηση της να δεσμευθεί ότι θα επιμείνει στην εκλογή του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Barroso έγινε μετά την χθεσινοβραδινή Σύνοδο ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα, εκτιμούν οι αναλυτές, προβλέποντας έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης. Και αυτό γιατί στον κύκλο των συντηρητικών ηγετών της Ευρώπης δυνάμωσε από χθες η αντίσταση στην υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου πρώην πρωθυπουργού. Πέραν της Βρετανίας και της Ολλανδίας προστέθηκαν κι άλλοι στο κλαμπ των αντιπάλων του πρώην προέδρου του Eurogroup. Μεταξύ αυτών, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σουηδίας» αναφέρει η DW, τονίζοντας ωστόσο ότι το «πικρό ποτήρι» για τον Juncker, είναι η στάση της Merkel.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε. Στήριξα τον Juncker και αυτό δεν το ξέχασα μετά τις ευρωεκλογές. Την ατζέντα του ΕΛΚ μπορεί να την υλοποιήσει ο Juncker αλλά και πολλοί άλλοι» τόνισε η Merkel με τη Deutsche Welle να επισημαίνει ότι είναι φανερό πως η καγκελάριος δεν έχει πειστεί για τον Juncker.
«Σημαίνει αυτό ότι η καγκελάριος και το περιβάλλον της δεν έχουν πεισθεί ότι ο Λουξεμβούργιος Χριστιανοδημοκράτης είναι πραγματικά το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Κομισιόν; Μήπως η Merkel έχει πεισθεί ότι ο Juncker δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί και απλώς δεν θέλει να ανήκει στο στρατόπεδο των «ηττημένων;» διερωτάται η DW.
«Είναι σημαντικό να μπορούν να συνεργασθούν και στο μέλλον καλά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ» τόνισε η καγκελάριος, δίνοντας έμμεσα μια απάντηση στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Γερμανία γνωρίζει ότι οι Βρετανοί συντηρητικοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ μία «λύση Juncker» στο τιμόνι της Κομισιόν. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ενσαρκώνει την εμβάθυνση της ΕΕ. Ενσαρκώνει το σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή αυτό ακριβώς που θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο David Cameron. Ο εκλογικός θρίαμβος των εθνικιστών του Farage την περασμένη Κυριακή κατέστησε μονόδρομο πλέον αυτή την πολιτική για τους Τόρις. Το Λονδίνο θα πουλήσει ακριβά την συναίνεσή του στην εκλογή προέδρου της Κομισιόν. Θα ζητήσει παραχωρήσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και περισσότερες εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Cameron θα απαιτήσει αλλαγές στη διάρθρωση της ΕΕ, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Θα μπορούσε ο Juncker να ανταποκριθεί θετικά στις βρετανικές αξιώσεις;» διερωτάται η Deutsche Welle, η οποία εκτιμά ότι η απάντηση είναι αρνητική.
«Είναι σαφές ότι η Merkel, που θέλει πάση θυσία τους Βρετανούς στο ευρωπαϊκό πλοίο, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του βρετανού πρωθυπουργού Cameron μετά την συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Η καγκελάριος αναμένεται να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας. Τις επόμενες ημέρες θα βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους της σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος» καταλήγει η Deutsche Welle.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης